Do charakterystycznych ciast polskich należą: baba wielkanocna, makowiec, mazurki, piernik, racuchy. Baba wielkanocna przyrządzana jest z drożdży piekarskich lub piwnych, mleka, mąki, cukru i jajek oraz różnorakich bakalii. Po upieczeniu jest lukrowana lukrem, wodą różaną lub pomarańczową. Makowiec to ciasto drożdżowe lub kruche wraz z masą z maku. Do masy można dodać orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową lub inne bakalie a także miód. Tradycyjnie jemy je na Wigilię. Mazurki pieczone są w okresie Wielkanocy. Przygotowuje je się z ciasta kruchego lub biszkoptowego, które jest przekładane masami zrobionymi z różnych składników(np. z ubitych białek), marmoladą i dżemem. Cały wypiek można udekorować lukrem, owocami, bakaliami. Mogą być wypiekane w różnych kształtach (kwadratowych, trójkątnych, okrągłych). Piernik twarde, ciemnobrązowe ciasto przyrządzane z mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu i przypraw. Do tych ostatnich możemy zaliczyć: goździki, cynamon, imbir, anyż itp. Najczęściej spotykane formy to ciasto i ciastka polane czekoladą, przekładane marmoladą. Racuchy są przygotowywane z maki, mleka i drożdży z dodatkiem jabłek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia domowaKuchnia domowa
    Każdy, kto dość dobrze wie, iż będzie można pozyskiwać kuchnie, jakie znajdują się w domach. Można poprzez nie, w szybkim tempie poprawić swoje codzienne życie, na zdecydowanie ciekawszej kategorii, jak …
  • Owoce w diecieOwoce w diecie
    Każdy z nas stara się o to, aby w jak największym stopniu móc dostarczać swojemu organizmowi składników odżywczych, który ten z resztą od nas po prostu wymaga. Bez nich nie …