Do charakterystycznych ciast polskich należą: baba wielkanocna, makowiec, mazurki, piernik, racuchy. Baba wielkanocna przyrządzana jest z drożdży piekarskich lub piwnych, mleka, mąki, cukru i jajek oraz różnorakich bakalii. Po upieczeniu jest lukrowana lukrem, wodą różaną lub pomarańczową. Makowiec to ciasto drożdżowe lub kruche wraz z masą z maku. Do masy można dodać orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową lub inne bakalie a także miód. Tradycyjnie jemy je na Wigilię. Mazurki pieczone są w okresie Wielkanocy. Przygotowuje je się z ciasta kruchego lub biszkoptowego, które jest przekładane masami zrobionymi z różnych składników(np. z ubitych białek), marmoladą i dżemem. Cały wypiek można udekorować lukrem, owocami, bakaliami. Mogą być wypiekane w różnych kształtach (kwadratowych, trójkątnych, okrągłych). Piernik twarde, ciemnobrązowe ciasto przyrządzane z mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu i przypraw. Do tych ostatnich możemy zaliczyć: goździki, cynamon, imbir, anyż itp. Najczęściej spotykane formy to ciasto i ciastka polane czekoladą, przekładane marmoladą. Racuchy są przygotowywane z maki, mleka i drożdży z dodatkiem jabłek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Nowoczesna kuchniaNowoczesna kuchnia
    Dzisiejszy świat sprawia, że każdy z nas ma coraz mniej czasu na gotowanie, niestety w wielu domach wspólne posiłki stanowią wyjątkowe okazję, co niestety także w pewien sposób odbija się …
  • Kuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjnaKuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjna
    Współczesne gotowanie niewątpliwie diametralnie zmieniło swoje oblicze. Dziś nie czas spędzany w kuchni decyduje o jakości i smakowitości przyrządzanych posiłków, ale raczej wykorzystany sprzęt. Trudno zaprzeczyć, że ludzie, zwłaszcza młodzi, …