Do charakterystycznych ciast polskich należą: baba wielkanocna, makowiec, mazurki, piernik, racuchy. Baba wielkanocna przyrządzana jest z drożdży piekarskich lub piwnych, mleka, mąki, cukru i jajek oraz różnorakich bakalii. Po upieczeniu jest lukrowana lukrem, wodą różaną lub pomarańczową. Makowiec to ciasto drożdżowe lub kruche wraz z masą z maku. Do masy można dodać orzechy włoskie, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową lub inne bakalie a także miód. Tradycyjnie jemy je na Wigilię. Mazurki pieczone są w okresie Wielkanocy. Przygotowuje je się z ciasta kruchego lub biszkoptowego, które jest przekładane masami zrobionymi z różnych składników(np. z ubitych białek), marmoladą i dżemem. Cały wypiek można udekorować lukrem, owocami, bakaliami. Mogą być wypiekane w różnych kształtach (kwadratowych, trójkątnych, okrągłych). Piernik twarde, ciemnobrązowe ciasto przyrządzane z mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu i przypraw. Do tych ostatnich możemy zaliczyć: goździki, cynamon, imbir, anyż itp. Najczęściej spotykane formy to ciasto i ciastka polane czekoladą, przekładane marmoladą. Racuchy są przygotowywane z maki, mleka i drożdży z dodatkiem jabłek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Smak europejskiSmak europejski
    Europa pod względem kulinarnym jest bardzo zróżnicowana. Europejskie smaki sięgają każdego kraju, który odznacza się doskonałymi potrawami, bardzo odmiennymi od reszty. Smak europejski jest bardzo obszerny, różnorodny. Zaczynając od delikatnej …
  • Mięso jako podstawa dania głównegoMięso jako podstawa dania głównego
    Mięso jest podstawowym składnikiem, którego używamy do przyrządzenia dania głównego dania zarówno w każdym regionie naszego kraju, jak i całego świata. Jest wiele odmian mięsa, a także sposobów jego przyrządzania. …