Latem szczególnym zainteresowaniem cieszą się wypieki z owocami. W tym sezonie jest bardzo dużo owoców. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na to iż są świeże. Śliwki, wiśnie, truskawki, jabłka i inne. Każdy z nas ma swoje ulubione owoce, którym lubi się delektować. Świeże owoce w pysznym cieście smakują jeszcze lepiej. Śliwki mogą zdobić pyszne drożdżówki, przekładańce czy szarpańce. Świeży owoc nadaje wypiekom niepowtarzalny smak, warto z tego korzystać póki owoce mogą zastąpić nam sklepowe dżemy. Truskawki lub inne, wedle naszych gustów kulinarnych, nadają się do serników na zimno, a także do deserów zalanych galaretką. Lato to także czas jabłeczników. Zapach jabłek z cynamonem unoszący się w naszej kuchni. Pieczenie ciast wydaje się być czasochłonne, ale warto pamiętać, że świeże babeczki lub kruche ciasta wywołają uśmiechy na twarzy wszystkich domowników! Sam zapach domowych wypieków sprawia już wiele radości, a co dopiero gdy już będziemy mogli się delektować smakiem ciast, które oczywiście najlepiej smakują na ciepło. Chyba, że jest to ciasto drożdżowe, wtedy musimy poczekać aż wystygnie.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zestaw sztućcówZestaw sztućców
    Ogromną trudnością dla każdego z nas staje się w dzisiejszych czasach takie dobranie do siebie wszystkich elementów w naszej kuchni, aby mogły one współtworzyć ze sobą odpowiednią harmonię. Nie jest …
  • Kotlet pożarski – przodek naszego mielonegoKotlet pożarski – przodek naszego mielonego
    Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według …