Żeby zrobić dobry sos na ciepło, taki na przykład do tradycyjnych kotletów czy też po prostu do polania ziemniaków (tak po staropolsku), dobrze jest mieć w kuchni pewne sprzęty i przyrządy, które pozwolą skrócić czas sporządzenia sosu, zwłaszcza w sytuacji, gdy musimy go zrobić większa ilość. Bardzo przydatnym w tym zakresie sprzętem będzie specjalny garnek, przystosowany do gotowania na parze. Jest to wspaniałe urządzenie, gdyż sosy, po ich zagęszczeniu, robione w zwykłym garnku bardzo szybko lubią się przypalać, a to spowoduje niemiły ich zapach i czasem kończy się wylaniem w ogóle takiego sosu. Tymczasem gotowanie na parze uniemożliwia w praktyce taką wpadkę kulinarną jak przypalony sos. Dobrze jest mieć ubijaczkę do piany lub po prostu mikser, przy pomocy którego mieszamy poszczególne składniki sosu – tradycyjna metoda mieszania przy pomocy łyżki wielu sosów jest po prostu nie do wykonania. Przydatny jest też przyrząd do zgniatania czosnku, taki rodzaj praski, jeśli zaś chcemy, aby wszystkie składniki na sos były przygotowywane bezpośrednio przed jego sporządzaniem, dobrze jest mieć różnego rodzaju moździerze. Pamiętać należy też o młynku do pieprzu, gdyż do sosów powinien być dodawany pieprz tylko świeżo zmielony.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Uparcie szukam smaku
    Kulinarne podróże są w ostatnich czasach bardzo modną formą spędzania czasu. Coraz więcej ludzi nazywa się ekspertami smaków i bezkrytycznie wypowiada się na temat kuchni swoich znajomych czy też innych …
  • Kosze prezentowe delikatesowe
    Kosz prezentowy. Kosze prezentowe delikatesowe to bardzo fajny pomysł jeżeli mamy w planach kogoś obdarować. Możemy w ten sposób uhonorować kogoś z naszej rodziny, wręczając jej taki kosz z okazji …