Gotowania, jako sposób przyrządzania rozmaitych potraw wraca do łask. Wciąż jest wielu zwolenników smażenia, pieczenia, duszenia w tłustych sosach, ale potrawy gotowane stają się modne. Kulinaria jako sztuka opisująca różnorodne metody przygotowywania składników dostarczają pod tym względem wielu inspiracji, a gotowane potrawy są nie tylko modne, ale oceniane jako zdecydowanie zdrowsze. Wskazują na to wyniki wielu niezależnych badań, próbujących odkryć zależność pomiędzy stylem życia i odżywiania się człowieka a stanem jego zdrowia. Kuchnia może zdrowiu równie dobrze szkodzić, jak i je wspomagać, więc pragnąc dbać o swoje zdrowie warto czasem wysłuchać pozornie nudnych doniesień o tym, co warto i należy jeść. Choćby po to, aby w późniejszym wieku nie narzekać na zbyt wysoki poziom cholesterolu czy dolegliwości ze strony zbyt obciążonego nadmiarem tłuszczu układu pokarmowego. Warto też pamiętać, że kulinarne mody się zmieniają, ale podstawowe zalecenia zdrowotne pozostają od wielu lat takie same.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Piątkowe menu nie musi być nudnePiątkowe menu nie musi być nudne
    Wiele osób, które zajmują się prowadzeniem domu lub gotują codziennie obiady, często zastanawia się co podać swojej rodzinie w piątek. Najszybciej do głowy przychodzi nam ryba, jednak jedzenie jej w …
  • Naturalna witamina dNaturalna witamina d
    Witamina D. Każdy człowiek, młody, czy stary potrzebuje w swojej diecie witaminy d. Ta witamina jest nam bardzo potrzebna, ponieważ zapobiega chorobom. W organizmie człowieka odgrywa rolę naturalnego antybiotyku. Nie …