Gotowania, jako sposób przyrządzania rozmaitych potraw wraca do łask. Wciąż jest wielu zwolenników smażenia, pieczenia, duszenia w tłustych sosach, ale potrawy gotowane stają się modne. Kulinaria jako sztuka opisująca różnorodne metody przygotowywania składników dostarczają pod tym względem wielu inspiracji, a gotowane potrawy są nie tylko modne, ale oceniane jako zdecydowanie zdrowsze. Wskazują na to wyniki wielu niezależnych badań, próbujących odkryć zależność pomiędzy stylem życia i odżywiania się człowieka a stanem jego zdrowia. Kuchnia może zdrowiu równie dobrze szkodzić, jak i je wspomagać, więc pragnąc dbać o swoje zdrowie warto czasem wysłuchać pozornie nudnych doniesień o tym, co warto i należy jeść. Choćby po to, aby w późniejszym wieku nie narzekać na zbyt wysoki poziom cholesterolu czy dolegliwości ze strony zbyt obciążonego nadmiarem tłuszczu układu pokarmowego. Warto też pamiętać, że kulinarne mody się zmieniają, ale podstawowe zalecenia zdrowotne pozostają od wielu lat takie same.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Gotowanie z małymi dziećmiGotowanie z małymi dziećmi
    Małe dzieci są w stanie naprawdę bardzo wiele namieszać w naszym życiu. Często zdarza się tak, że niezwykle utrudniają nam codzienne czynności, takie jak sprzątanie, czy gotowanie. Z tego powodu …
  • Kuchnia przyszłościKuchnia przyszłości
    Każdy z nas jest doskonale świadom tego, jak niezbędne są dla współczesnego człowieka sprzęty i urządzenia, w które wyposażamy nasze kuchnie. Sprzęty te ułatwiają nam pracę, wyręczają nas, pozwalając ograniczyć …