Gotowania, jako sposób przyrządzania rozmaitych potraw wraca do łask. Wciąż jest wielu zwolenników smażenia, pieczenia, duszenia w tłustych sosach, ale potrawy gotowane stają się modne. Kulinaria jako sztuka opisująca różnorodne metody przygotowywania składników dostarczają pod tym względem wielu inspiracji, a gotowane potrawy są nie tylko modne, ale oceniane jako zdecydowanie zdrowsze. Wskazują na to wyniki wielu niezależnych badań, próbujących odkryć zależność pomiędzy stylem życia i odżywiania się człowieka a stanem jego zdrowia. Kuchnia może zdrowiu równie dobrze szkodzić, jak i je wspomagać, więc pragnąc dbać o swoje zdrowie warto czasem wysłuchać pozornie nudnych doniesień o tym, co warto i należy jeść. Choćby po to, aby w późniejszym wieku nie narzekać na zbyt wysoki poziom cholesterolu czy dolegliwości ze strony zbyt obciążonego nadmiarem tłuszczu układu pokarmowego. Warto też pamiętać, że kulinarne mody się zmieniają, ale podstawowe zalecenia zdrowotne pozostają od wielu lat takie same.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjna
    Współczesne gotowanie niewątpliwie diametralnie zmieniło swoje oblicze. Dziś nie czas spędzany w kuchni decyduje o jakości i smakowitości przyrządzanych posiłków, ale raczej wykorzystany sprzęt. Trudno zaprzeczyć, że ludzie, zwłaszcza młodzi, …
  • Siedem orzechów dziennie wystarczy, by być zdrowym jak orzech
    Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na …