Gotowania, jako sposób przyrządzania rozmaitych potraw wraca do łask. Wciąż jest wielu zwolenników smażenia, pieczenia, duszenia w tłustych sosach, ale potrawy gotowane stają się modne. Kulinaria jako sztuka opisująca różnorodne metody przygotowywania składników dostarczają pod tym względem wielu inspiracji, a gotowane potrawy są nie tylko modne, ale oceniane jako zdecydowanie zdrowsze. Wskazują na to wyniki wielu niezależnych badań, próbujących odkryć zależność pomiędzy stylem życia i odżywiania się człowieka a stanem jego zdrowia. Kuchnia może zdrowiu równie dobrze szkodzić, jak i je wspomagać, więc pragnąc dbać o swoje zdrowie warto czasem wysłuchać pozornie nudnych doniesień o tym, co warto i należy jeść. Choćby po to, aby w późniejszym wieku nie narzekać na zbyt wysoki poziom cholesterolu czy dolegliwości ze strony zbyt obciążonego nadmiarem tłuszczu układu pokarmowego. Warto też pamiętać, że kulinarne mody się zmieniają, ale podstawowe zalecenia zdrowotne pozostają od wielu lat takie same.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Polskie ryby na stołachPolskie ryby na stołach
    Karp pojawia się w kuchni przeciętnego Polaka tylko raz w roku przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak zmienić to niesłuszne przyzwyczajenie. Zimą mięso tej ryby jest zwykle tłuste i …
  • Smaki świataSmaki świata
    Jak już wiemy coraz częściej możemy się spotkać z tym, ze idziemy do jakieś restauracji i możemy zamówić różne smaki świata. Jest to po prostu bardzo ważne, ponieważ gdy idziemy …