Każdy z nas lubi od czasu do czasu wyjść do restauracji i zjeść coś dobrego, jest to często duże nadszarpnięcie naszego portfela. A co byście powiedzieli na posiłek kosztujący kilkaset tysięcy Euro? Wystarczy uzbierać majątek podobny do arabskich szejków i już możecie cieszyć się poniższym zestawieniem. Jako aperitif polecam szampana – najlepiej Heidsieck podawany w hotelu Ritz Carlton w Moskwie. Został on wydobyty z dna morskiego w roku 1997, gdzie spoczął razem z wrakiem statku w 1916. Koszt butelki bagatela 197.500 €. Na pierwsze danie proponuję azjatycką zupę AnQui Pho przygotowaną z japońskiej wołowiny Wagyu, porcja za skromne 3500 €. Obiad można popić wodą, najlepiej Kona Nigari, której szklanka kosztuje blisko 100€. Daniem głównym może być Golden Kaiser Schnitzel, którego cena dochodzi do 150€ za niewielką porcję. Skąd taka cena? W skład potrawy wchodzi bowiem złoto oraz białe trufle, których cena sięga 5 tys. za kg. Dodatkiem do sznycla mogą być ziemniaki La Bonnotte, których cena sięga 500€ za kilogram, co roku zbiera się tylko 100 ton tego specjału. Na deser można spróbować lodów z jadalnym złotem The Grand Opulence Sundae, których cena dochodzi do 1000 €. Ucztę można zakończyć lampką koniaku Henri IV Dudognon Heritage, który leżakuje ponad 100 lat. Podawany jest w butelkach z 24-karatowego złota, platyny i brylantów za bagatela 1,435 mln €.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Tanie i eleganckie daniaTanie i eleganckie dania
    Wielu z nas wydaje się, że by gotować naprawdę smaczne i dobrze prezentujące się na stole potrawy, trzeba mieć na to wiele pieniędzy. A to dlatego, że wykwintne składniki zawsze …
  • Zdrowe przekąski zastąpią te tucząceZdrowe przekąski zastąpią te tuczące
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś poza głównymi posiłkami. Większość osób robi to niemal codziennie. Kiedy nachodzi nas mały głód, najczęściej sięgamy po niezbyt zdrowe przekąski, …