Pizza to obecnie jeden z ulubionych fast-foodów. Zainteresowanie tą potrawą wynika stąd, że jest ona powszechnie dostępna. Pizzę znajdziemy zarówno w dużych miastach, jak i w małych lokalach gastronomicznych na wsi. Mamy również do wyboru wersję mrożoną, którą można kupić w małym spożywczaku i dużych supermarketach. Historia podaje, że pierwsze tego typu potrawy znane były w starożytnej Grecji, gdzie podawano pszenne placki namoczone w oliwie, posypane ziołami i czosnkiem. Później potrawa ta, wraz całym bogatym dziedzictwem kulturowym Grecji, trafiła do Rzymu. Pizza przypominająca jej współczesną wersję powstała w 1889 roku w Neapolu. Wtedy miasto to odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy kucharz został poproszony o przygotowanie specjalnej potrawy. On wpadł na pomysł, aby zrobić cienki placek, na którym ułożył zieloną bazylię, czerwone pomidory i białą mozzarellę. Barwy te miały reprezentować flagę Włoch. Danie to bardzo spodobała się królewskiej parze, a kucharz na cześć królowej tę pizzę nazwał margarita.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Brak umiejętności kulinarnych
    Zapewne każdy z nas ma na swoim koncie wiele sytuacji z życia wziętych, których wspominanie nie jest dla nas niczym przyjemnym. Chodzi tutaj bowiem zazwyczaj o te chwile, które w …
  • Dziwna sprawa
    Dawno, dawno temu, gdy mieszkaliśmy jeszcze z babcią, gdy na obiad była zupa zawsze parówki były przekrojone na pół. I tak było za każdym razem. I tak się to wszystko …