Pizza to obecnie jeden z ulubionych fast-foodów. Zainteresowanie tą potrawą wynika stąd, że jest ona powszechnie dostępna. Pizzę znajdziemy zarówno w dużych miastach, jak i w małych lokalach gastronomicznych na wsi. Mamy również do wyboru wersję mrożoną, którą można kupić w małym spożywczaku i dużych supermarketach. Historia podaje, że pierwsze tego typu potrawy znane były w starożytnej Grecji, gdzie podawano pszenne placki namoczone w oliwie, posypane ziołami i czosnkiem. Później potrawa ta, wraz całym bogatym dziedzictwem kulturowym Grecji, trafiła do Rzymu. Pizza przypominająca jej współczesną wersję powstała w 1889 roku w Neapolu. Wtedy miasto to odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem. Tamtejszy kucharz został poproszony o przygotowanie specjalnej potrawy. On wpadł na pomysł, aby zrobić cienki placek, na którym ułożył zieloną bazylię, czerwone pomidory i białą mozzarellę. Barwy te miały reprezentować flagę Włoch. Danie to bardzo spodobała się królewskiej parze, a kucharz na cześć królowej tę pizzę nazwał margarita.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Portale kulinarnePortale kulinarne
    Często jest tak, że jeżeli coś nas interesuje, to chcielibyśmy znaleźć osobę, jaka nasze zainteresowania podziela. Dzięki temu moglibyśmy wymienić się informacjami doradzić sobie nawzajem. Bez wątpienia wiele osób uwielbiających …
  • Ekstrakt z aceroliEkstrakt z aceroli
    Wyjątkowo zdrowy owoc. Owoce i warzywa znajdują się na samym dole piramidy żywieniowej, co oznacza, że powinny stanowić podstawę jadłospisu każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Zawierają mnóstwo cennych składników …