O tym, że istnieje tyle kuchni narodowych, ile jest krajów na świecie, wiadomo nie od dziś. Jednakże czy ktoś kiedyś zastanawiał się, jakie są charakterystyczne cechy smaków świata? Ktoś kiedyś na pewno. Ale bez jakichś szczególnych rozpraw na ten temat. A warto czasami wiedzieć, czego się spodziewać po potrawach narodowych, jeśli będziemy w konkretnym zagranicznym kraju. Jeśli bowiem skosztujemy kuchni włoskiej, powinniśmy przygotować się na jej ostry smak. Kuchnia czeska charakteryzuje się smakiem raczej delikatnym, czasami nawet niedoprawionym. Jeśli chodzi o Polskę, zdania są podzielone. Jeżeli spotykamy się z potrawami przygotowanymi w domu przez wiejskie gospodynie, smakują one o wiele lepiej, niż te same potrawy przygotowywane na masową produkcję przez fabryki. Kuchnia turecka i chińska również jest ostra, natomiast kuchnia skandynawska ma głównie smak i zapach ryby – jest to tam bowiem najważniejszy składnik potraw. Także jak widać, co kraj, to obyczaj smakowy, który wcześniej warto znać.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Siedem orzechów dziennie wystarczy, by być zdrowym jak orzechSiedem orzechów dziennie wystarczy, by być zdrowym jak orzech
    Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na …
  • Kuchnia tajskaKuchnia tajska
    Jedną z najszybciej podbijających nasz glob kuchni jest tajska. Charakteryzuje się wyrazistością smaków, mieszaniem wpływów chińskich i indyjskich oraz niekonwencjonalnymi połączeniami przypraw. Przede wszystkim tajscy kucharze uwielbiają ostry smak. Do …