O tym, że istnieje tyle kuchni narodowych, ile jest krajów na świecie, wiadomo nie od dziś. Jednakże czy ktoś kiedyś zastanawiał się, jakie są charakterystyczne cechy smaków świata? Ktoś kiedyś na pewno. Ale bez jakichś szczególnych rozpraw na ten temat. A warto czasami wiedzieć, czego się spodziewać po potrawach narodowych, jeśli będziemy w konkretnym zagranicznym kraju. Jeśli bowiem skosztujemy kuchni włoskiej, powinniśmy przygotować się na jej ostry smak. Kuchnia czeska charakteryzuje się smakiem raczej delikatnym, czasami nawet niedoprawionym. Jeśli chodzi o Polskę, zdania są podzielone. Jeżeli spotykamy się z potrawami przygotowanymi w domu przez wiejskie gospodynie, smakują one o wiele lepiej, niż te same potrawy przygotowywane na masową produkcję przez fabryki. Kuchnia turecka i chińska również jest ostra, natomiast kuchnia skandynawska ma głównie smak i zapach ryby – jest to tam bowiem najważniejszy składnik potraw. Także jak widać, co kraj, to obyczaj smakowy, który wcześniej warto znać.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Catering po swojemuCatering po swojemu
    Zbliża się jakaś wyjątkowa impreza w Twoim życiu, a ty nie masz pieniędzy, ani pomysłu jak zadbać o jedzenie? Możesz w bardzo prosty sposób nauczyć się jak zorganizować własny catering …
  • Tanie potrawy dla studentówTanie potrawy dla studentów
    Dostarczanie naszym organizmom składników odżywczych jest sprawą nader ważną, aby mieć pełna kontrolę nad nimi i pewność, że zachowamy odpowiednie zdrowie naszego organizmu. W momencie kiedy nie jesteśmy w stanie …