O tym, że istnieje tyle kuchni narodowych, ile jest krajów na świecie, wiadomo nie od dziś. Jednakże czy ktoś kiedyś zastanawiał się, jakie są charakterystyczne cechy smaków świata? Ktoś kiedyś na pewno. Ale bez jakichś szczególnych rozpraw na ten temat. A warto czasami wiedzieć, czego się spodziewać po potrawach narodowych, jeśli będziemy w konkretnym zagranicznym kraju. Jeśli bowiem skosztujemy kuchni włoskiej, powinniśmy przygotować się na jej ostry smak. Kuchnia czeska charakteryzuje się smakiem raczej delikatnym, czasami nawet niedoprawionym. Jeśli chodzi o Polskę, zdania są podzielone. Jeżeli spotykamy się z potrawami przygotowanymi w domu przez wiejskie gospodynie, smakują one o wiele lepiej, niż te same potrawy przygotowywane na masową produkcję przez fabryki. Kuchnia turecka i chińska również jest ostra, natomiast kuchnia skandynawska ma głównie smak i zapach ryby – jest to tam bowiem najważniejszy składnik potraw. Także jak widać, co kraj, to obyczaj smakowy, który wcześniej warto znać.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Co jest ważne przy robieniu sosu na gorąco
    Żeby zrobić dobry sos na ciepło, taki na przykład do tradycyjnych kotletów czy też po prostu do polania ziemniaków (tak po staropolsku), dobrze jest mieć w kuchni pewne sprzęty i …
  • Prowadzenie własnej kuchni
    Pasje kucharską odkrywa w sobie w dzisiejszych czasach coraz więcej osób. Zapewne jest to związane z powiększaniem się możliwości tych, którzy chcą w swoje własne restauracje inwestować. Prowadzenie własnej kuchni …