Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według podania nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza żyjącego na początku dziewiętnastego wieku – Pożarski. Kotlet taki wykonuje się z mielonego mięsa kurzego lub też mieszany kurzego z cielęcym. Początkowo kotlet pożarski był robiony z mięsa kury dopiero z upływem czasu zaczęto mieszać mięso kurze cielęciną. Pierwszą wersją był kotlet z nadzieniem, farsz był robiony, na przykład z wątróbki. Car Mikołaj I tak bardzo lubił tę potrawę, że nakazał ją na stałe włączyć do jadłospisu. W Polsce do połowy dziewiętnastego wieku również w Polsce jadano kotlety, jednak te kotlety robione były z resztek drobiowych. Kotlet który jadamy w naszych restauracjach pochodzi właśnie z kuchni rosyjskiej. Kotlet z ziemniakami i surówką jest bardzo smacznym i sycącym daniem obiadowym. Kotlety po wyrobieniu powinny być usmażone na złocisty kolor.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Szukaj nowych pomysłówSzukaj nowych pomysłów
    Nuda to coś, czego bez wątpienia nie lubi nikt z nas. W życiu powinno być ciekawie, stale powinno coś się dziać. Bez wątpienia powinniśmy pamiętać o tym, żeby nie pozwolić …
  • Zdrowe sałatkiZdrowe sałatki
    Sałatka jest dobra na każdą okazję bez wyjątku. Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch, czy też obiad, ale także jako dodatek do jakiegoś dania. A jako, że możliwości w …