Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według podania nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza żyjącego na początku dziewiętnastego wieku – Pożarski. Kotlet taki wykonuje się z mielonego mięsa kurzego lub też mieszany kurzego z cielęcym. Początkowo kotlet pożarski był robiony z mięsa kury dopiero z upływem czasu zaczęto mieszać mięso kurze cielęciną. Pierwszą wersją był kotlet z nadzieniem, farsz był robiony, na przykład z wątróbki. Car Mikołaj I tak bardzo lubił tę potrawę, że nakazał ją na stałe włączyć do jadłospisu. W Polsce do połowy dziewiętnastego wieku również w Polsce jadano kotlety, jednak te kotlety robione były z resztek drobiowych. Kotlet który jadamy w naszych restauracjach pochodzi właśnie z kuchni rosyjskiej. Kotlet z ziemniakami i surówką jest bardzo smacznym i sycącym daniem obiadowym. Kotlety po wyrobieniu powinny być usmażone na złocisty kolor.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Gotowanie i konstrukcja kuchniGotowanie i konstrukcja kuchni
    Pomieszczenie kuchenne jest miejscem w jakim przygotowujemy oraz spożywamy posiłki. Jadalnia może zawsze znajdować się w oddzielnym pomieszczeniu, czy w salonie, ale lepiej jeśli stół do spożywania posiłków możemy umieścić …
  • Domowe warzywaDomowe warzywa
    Coraz to częściej ludzie zaczynają odkrywać prawdę względem tego, że dzisiejsza żywność staje się coraz bardziej przetworzoną. Smaki, które doskonale znamy z dzieciństwa na chwilę obecną zaczynają zupełnie znikać, a …