Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według podania nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza żyjącego na początku dziewiętnastego wieku – Pożarski. Kotlet taki wykonuje się z mielonego mięsa kurzego lub też mieszany kurzego z cielęcym. Początkowo kotlet pożarski był robiony z mięsa kury dopiero z upływem czasu zaczęto mieszać mięso kurze cielęciną. Pierwszą wersją był kotlet z nadzieniem, farsz był robiony, na przykład z wątróbki. Car Mikołaj I tak bardzo lubił tę potrawę, że nakazał ją na stałe włączyć do jadłospisu. W Polsce do połowy dziewiętnastego wieku również w Polsce jadano kotlety, jednak te kotlety robione były z resztek drobiowych. Kotlet który jadamy w naszych restauracjach pochodzi właśnie z kuchni rosyjskiej. Kotlet z ziemniakami i surówką jest bardzo smacznym i sycącym daniem obiadowym. Kotlety po wyrobieniu powinny być usmażone na złocisty kolor.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Różnorakie znaczenie słowa smakRóżnorakie znaczenie słowa smak
    Bywa tak, że dane wyrażenie, słowo mają dwa znaczenia i to zupełnie od siebie różne. Przykładów jest bardzo wiele. Niektóre możemy uznać za metafory, inne nie. Warto przytoczyć choćby jedną …
  • Piątkowe menu nie musi być nudnePiątkowe menu nie musi być nudne
    Wiele osób, które zajmują się prowadzeniem domu lub gotują codziennie obiady, często zastanawia się co podać swojej rodzinie w piątek. Najszybciej do głowy przychodzi nam ryba, jednak jedzenie jej w …