Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według podania nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza żyjącego na początku dziewiętnastego wieku – Pożarski. Kotlet taki wykonuje się z mielonego mięsa kurzego lub też mieszany kurzego z cielęcym. Początkowo kotlet pożarski był robiony z mięsa kury dopiero z upływem czasu zaczęto mieszać mięso kurze cielęciną. Pierwszą wersją był kotlet z nadzieniem, farsz był robiony, na przykład z wątróbki. Car Mikołaj I tak bardzo lubił tę potrawę, że nakazał ją na stałe włączyć do jadłospisu. W Polsce do połowy dziewiętnastego wieku również w Polsce jadano kotlety, jednak te kotlety robione były z resztek drobiowych. Kotlet który jadamy w naszych restauracjach pochodzi właśnie z kuchni rosyjskiej. Kotlet z ziemniakami i surówką jest bardzo smacznym i sycącym daniem obiadowym. Kotlety po wyrobieniu powinny być usmażone na złocisty kolor.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Czas na gotowanie
    Tak to już jest w życiu człowieka, że naprawdę bardzo ważnym jest to, aby zawsze w odpowiedni sposób zorganizować sobie swoje życie. Bardzo często dochodzi do tego, że ludzie są …
  • Filtry do wody
    Warto kupić filtry do wody pitnej. Chcąc się zdrowo odżywiać oraz przestrzegać zbilansowanej codziennej diety, należy wypijać przynajmniej pięć litrów wody dziennie. Dietetycy i eksperci w ramach zdrowej diety wyraźnie …