Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według podania nazwa pochodzi od nazwiska karczmarza żyjącego na początku dziewiętnastego wieku – Pożarski. Kotlet taki wykonuje się z mielonego mięsa kurzego lub też mieszany kurzego z cielęcym. Początkowo kotlet pożarski był robiony z mięsa kury dopiero z upływem czasu zaczęto mieszać mięso kurze cielęciną. Pierwszą wersją był kotlet z nadzieniem, farsz był robiony, na przykład z wątróbki. Car Mikołaj I tak bardzo lubił tę potrawę, że nakazał ją na stałe włączyć do jadłospisu. W Polsce do połowy dziewiętnastego wieku również w Polsce jadano kotlety, jednak te kotlety robione były z resztek drobiowych. Kotlet który jadamy w naszych restauracjach pochodzi właśnie z kuchni rosyjskiej. Kotlet z ziemniakami i surówką jest bardzo smacznym i sycącym daniem obiadowym. Kotlety po wyrobieniu powinny być usmażone na złocisty kolor.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Meble do recepcjiMeble do recepcji
    Meble do hotelu. Kiedy zaczynamy urządzać własny hotel, często nie zdajemy sobie sprawy, jak wielu mebli będziemy potrzebować. Dopiero w miarę urządzania kolejnych pomieszczeń, zaczynamy rozumieć, jak wielkiego przedsięwzięcia się …
  • Przyczyny braku regionalnych potraw w małych lokalach gastronomicznychPrzyczyny braku regionalnych potraw w małych lokalach gastronomicznych
    Warto zastanowić się nad tym, dlaczego w małych miastach, które mogłyby przyciągnąć turystów, spragnionych ciszy, spokoju, ładnych widoków i dobrej kuchni brak regionalnych restauracji. A szkoda, bo jedzenie mogłoby być …