Makaron jest to jedno z najbardziej rozpowszechnionych na świecie dań. Podaje się go tysiące sposobów i każdy region świata nadaje mu specyficzny smak. Skąd się jednak wzięła moda na jedzenie tej potrawy? Oczywiście ojczyzną makaronu są Włochy, gdzie uchodzi on za jeden z symboli narodowych. Organizowane są tam nawet sympozja, konferencje naukowe i degustacje, podczas których debatuje się nad jakością nitek, rurek, muszelek, itp. Warto zaznaczyć, że na Półwyspie Apenińskim opatentowano blisko 100 rodzajów klusek. Pierwsze wzmianki o produkcji makaronu pochodzą już z IV w. p. n. e., od 1574 r. działał już cech makaroniarzy w mieście Genua. Do każdego rodzaju makaronu przygotowuje się inny rodzaj sosu, do klusek cienkich sos rzadki, do grubszych cięższy. Warto wiedzieć, że włosi mają różne określenia na każdy rodzaj makaronu. Nie zdziwcie się jak spotkacie takie nazwy jak: linguine, bavette, tagiatelle, tortellini, canelloni, anellini, gnocchi, penne, itd. Tylko niektóre z nich znane są w Polsce. Pastę należy gotować w odpowiedni sposób. Najpierw w wysokim naczyniu nastawiamy wodę 1 litr na 100g makaronu, którą solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Następnie wrzucamy kluski pamiętając, żeby podczas gotowania co jakiś czas ją mieszać. Czas przygotowania podany na opakowaniu jest często mylący, należy samemu sprawdzić, kiedy pasta jest już dobra. Podajemy ją w stanie al dente, nie może być za miękka. Nie powinno się makaronu polewać zimną wodą przed podaniem, to jedna z największych zbrodni zdaniem Włochów.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Catering dietetyczny BydgoszczCatering dietetyczny Bydgoszcz
    Bądź fit – catering dietetyczny. Kiedy żegnamy stary rok robimy sobie noworoczne postanowienia. W przypadku kobiet bardzo często dotyczą one zgubienia zbędnych kilogramów. W tym celu zapisujemy się na siłownię …
  • Rozmieszczenie mebli u rządzeń kuchennychRozmieszczenie mebli u rządzeń kuchennych
    Czynności związane z przyrządzaniem posiłków w kuchni nie odbywają się tylko w jednym miejscu lecz przesuwają się od spiżarki do lodówki poprzez stół przygotowawczy, miejsce do mycia i obróbka cieplna …