Smak wyczuwamy dzięki naszemu językowi. Jego powierzchnia wyposażona została w kubki smakowe, które reagują na cztery podstawowe smaki takie, jak słodki, gorzki, słony oraz kwaśny. Każdy smak wyczuwany jest przez inną część języka, a złożenie wszystkich tych elementów w jedną całość daje odpowiednie efekty. Działanie więc nie jest zbyt skomplikowane, a zależnie od tego, jaka mieszanka zostanie użyta, smak będzie zupełnie inny. Warto w tym miejscu zauważyć także fakt, iż ostry smak de facto nie istnieje, ponieważ jest to wrażenie, które uzyskujemy dzięki składnikom nadającym ostrość i podrażniającym język. Zaś jeśli mówimy o smaku wanilii, curry, czy też mleka, to mamy na myśli aromaty, które są generowane przez kombinację smaków, które są wykrywane przez nasz język w połączeniu z zapachem. To te dwa bodźce jednocześnie docierają do mózgu i generują takie, a nie inne wrażenia smakowe, o czym zdecydowanie warto pamiętać. Jak więc widać, smak potraw uzależniony jest nie tylko od smakowych kubków, ale też od powonienia, czy też efektów wizualnych.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia greckaKuchnia grecka
    Cudowne słońce, piękne morze, plaża to elementy, jakimi cechuje się Grecja. Jednakże kraj ten ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę, którą jest kuchnia. Dzieje się tak, dlatego, że grecy to prawdziwi …
  • Samodzielna kuchniaSamodzielna kuchnia
    Samodzielne korzystanie z kuchni, może być dla nas szansą na prowadzenie dań, które są faktycznie bardzo interesujące. Niekiedy trzeba dodatkowo jeszcze postarać się, aby móc w sposób właściwy zagwarantować dla …