Smak wyczuwamy dzięki naszemu językowi. Jego powierzchnia wyposażona została w kubki smakowe, które reagują na cztery podstawowe smaki takie, jak słodki, gorzki, słony oraz kwaśny. Każdy smak wyczuwany jest przez inną część języka, a złożenie wszystkich tych elementów w jedną całość daje odpowiednie efekty. Działanie więc nie jest zbyt skomplikowane, a zależnie od tego, jaka mieszanka zostanie użyta, smak będzie zupełnie inny. Warto w tym miejscu zauważyć także fakt, iż ostry smak de facto nie istnieje, ponieważ jest to wrażenie, które uzyskujemy dzięki składnikom nadającym ostrość i podrażniającym język. Zaś jeśli mówimy o smaku wanilii, curry, czy też mleka, to mamy na myśli aromaty, które są generowane przez kombinację smaków, które są wykrywane przez nasz język w połączeniu z zapachem. To te dwa bodźce jednocześnie docierają do mózgu i generują takie, a nie inne wrażenia smakowe, o czym zdecydowanie warto pamiętać. Jak więc widać, smak potraw uzależniony jest nie tylko od smakowych kubków, ale też od powonienia, czy też efektów wizualnych.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Dania zza granicyDania zza granicy
    W okresie wakacyjnym większość z nas stara się o to, aby w sposób odpowiedni spędzić swój urlop, który przypada na tą część roku. Praktycznie wszyscy podróżują w takie miejsca, które …
  • Rewolucja w kuchniRewolucja w kuchni
    Program kuchenne rewolucje odmienił świadomość wielu ludzi mających minimalne pojęcie o gotowaniu. Okazało się, że kucharz powinien charakteryzować się wieloma cechami, które sprowadzają się do tego, aby być maksymalnie wyluzowanym …