Smak wyczuwamy dzięki naszemu językowi. Jego powierzchnia wyposażona została w kubki smakowe, które reagują na cztery podstawowe smaki takie, jak słodki, gorzki, słony oraz kwaśny. Każdy smak wyczuwany jest przez inną część języka, a złożenie wszystkich tych elementów w jedną całość daje odpowiednie efekty. Działanie więc nie jest zbyt skomplikowane, a zależnie od tego, jaka mieszanka zostanie użyta, smak będzie zupełnie inny. Warto w tym miejscu zauważyć także fakt, iż ostry smak de facto nie istnieje, ponieważ jest to wrażenie, które uzyskujemy dzięki składnikom nadającym ostrość i podrażniającym język. Zaś jeśli mówimy o smaku wanilii, curry, czy też mleka, to mamy na myśli aromaty, które są generowane przez kombinację smaków, które są wykrywane przez nasz język w połączeniu z zapachem. To te dwa bodźce jednocześnie docierają do mózgu i generują takie, a nie inne wrażenia smakowe, o czym zdecydowanie warto pamiętać. Jak więc widać, smak potraw uzależniony jest nie tylko od smakowych kubków, ale też od powonienia, czy też efektów wizualnych.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia hiszpańskaKuchnia hiszpańska
    W Europie do najlepszych kuchni należy niewątpliwie kuchnia hiszpańska. Takowa jest bogata, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Głównie opiera się na owocach morza, które są tak przyrządzane, że zasmakują nawet …
  • Dania tylko dla bogatychDania tylko dla bogatych
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu wyjść do restauracji i zjeść coś dobrego, jest to często duże nadszarpnięcie naszego portfela. A co byście powiedzieli na posiłek kosztujący kilkaset …