Cudowne słońce, piękne morze, plaża to elementy, jakimi cechuje się Grecja. Jednakże kraj ten ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę, którą jest kuchnia. Dzieje się tak, dlatego, że grecy to prawdziwi miłośnicy jedzenia, dlatego też ich potrawy są szczególnie wyszukane. Dla greków jedzenie to prawdziwy rytuał, podczas którego spotykają się z przyjaciółmi. Takie spotkania najczęściej mają miejsce późnym popołudniem, kiedy to całe miasto budzi się do życia. Mimo, że posiłki greckie są proste i nieskomplikowane, to jednak są niezwykle smaczne. W nich to dominuje, bowiem mięso a przede wszystkim mięso wołowe oraz jagnięce. Jednym z najbardziej popularnych greckich dań jest musaka. W skład tej potrawy wchodzą przede wszystkim pomidory, bakłażany a także ser żółty. Oczywiście potrawa ta ma w sobie duże ilości mięsa. W kuchni greckiej bardzo często przyrządza się także sałatki serem feta. Do nich to także dodawane są oliwki, które nadają im cierpki, charakterystyczny smak. W Grecji także niemal w każdej potrawie, królują przyprawy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Niezbędne przyrządy
    W każdej kuchni na pewno niezbędne przyrządy doskonale pozostają uwzględnione na zasadzie przydatności. Każdy przecież korzysta, na co dzień ze sztućców, noży specjalnych do krojenia, szatkowania, filetowania itp. Oczywiście to …
  • Przyczyny braku regionalnych potraw w małych lokalach gastronomicznych
    Warto zastanowić się nad tym, dlaczego w małych miastach, które mogłyby przyciągnąć turystów, spragnionych ciszy, spokoju, ładnych widoków i dobrej kuchni brak regionalnych restauracji. A szkoda, bo jedzenie mogłoby być …