Cudowne słońce, piękne morze, plaża to elementy, jakimi cechuje się Grecja. Jednakże kraj ten ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę, którą jest kuchnia. Dzieje się tak, dlatego, że grecy to prawdziwi miłośnicy jedzenia, dlatego też ich potrawy są szczególnie wyszukane. Dla greków jedzenie to prawdziwy rytuał, podczas którego spotykają się z przyjaciółmi. Takie spotkania najczęściej mają miejsce późnym popołudniem, kiedy to całe miasto budzi się do życia. Mimo, że posiłki greckie są proste i nieskomplikowane, to jednak są niezwykle smaczne. W nich to dominuje, bowiem mięso a przede wszystkim mięso wołowe oraz jagnięce. Jednym z najbardziej popularnych greckich dań jest musaka. W skład tej potrawy wchodzą przede wszystkim pomidory, bakłażany a także ser żółty. Oczywiście potrawa ta ma w sobie duże ilości mięsa. W kuchni greckiej bardzo często przyrządza się także sałatki serem feta. Do nich to także dodawane są oliwki, które nadają im cierpki, charakterystyczny smak. W Grecji także niemal w każdej potrawie, królują przyprawy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Rola produktów zbożowych
    Różnego rodzaju zboża uprawiane są przez ludzi chyba w każdym zakątku świata. Ich przeznaczenie jest różne – czasami spożywa się je jako kaszę, innym razem służą produkcji mąki, która z …
  • Siedem orzechów dziennie wystarczy, by być zdrowym jak orzech
    Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na …