Cudowne słońce, piękne morze, plaża to elementy, jakimi cechuje się Grecja. Jednakże kraj ten ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę, którą jest kuchnia. Dzieje się tak, dlatego, że grecy to prawdziwi miłośnicy jedzenia, dlatego też ich potrawy są szczególnie wyszukane. Dla greków jedzenie to prawdziwy rytuał, podczas którego spotykają się z przyjaciółmi. Takie spotkania najczęściej mają miejsce późnym popołudniem, kiedy to całe miasto budzi się do życia. Mimo, że posiłki greckie są proste i nieskomplikowane, to jednak są niezwykle smaczne. W nich to dominuje, bowiem mięso a przede wszystkim mięso wołowe oraz jagnięce. Jednym z najbardziej popularnych greckich dań jest musaka. W skład tej potrawy wchodzą przede wszystkim pomidory, bakłażany a także ser żółty. Oczywiście potrawa ta ma w sobie duże ilości mięsa. W kuchni greckiej bardzo często przyrządza się także sałatki serem feta. Do nich to także dodawane są oliwki, które nadają im cierpki, charakterystyczny smak. W Grecji także niemal w każdej potrawie, królują przyprawy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Historia pizzy – królowej wielu lokali gastronomicznychHistoria pizzy – królowej wielu lokali gastronomicznych
    Pizza to obecnie jeden z ulubionych fast-foodów. Zainteresowanie tą potrawą wynika stąd, że jest ona powszechnie dostępna. Pizzę znajdziemy zarówno w dużych miastach, jak i w małych lokalach gastronomicznych na …
  • Szybko żyjemy, szybko jemySzybko żyjemy, szybko jemy
    Świat kulinariów mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Bary szybkiej obsługi to w zasadzie standard, restauracje wyrastające na każdym kroku, szkoły gastronomiczne i cała kultura kulinariów ewoluowała stawiając przeciętnego …