W Europie do najlepszych kuchni należy niewątpliwie kuchnia hiszpańska. Takowa jest bogata, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Głównie opiera się na owocach morza, które są tak przyrządzane, że zasmakują nawet przeciwnikom takich dań. Jeżeli ktoś jednak nie da się przekonać, nie spróbuje głównych hiszpańskich dań, ale z pewnością znajdzie dla siebie coś innego. Bardzo popularnym hiszpańskim daniem jest paella, czyli potrawa przygotowywana właśnie z owoców morza. Bardzo znany jest także chłodnik gazpacho, który ukoi pragnienie i ochłodzi ciało w najbardziej upalne dni. Jego potrzeba zainspirowała ludzi do stworzenia go. Kuchnia hiszpańska to niewątpliwie churros, czyli słodkie ciasteczka. Jak widać, nie tylko owoce morza i zdrowa żywność cechuje ten kraj. Mieszkańcy pozwalają sobie i to nawet często, na nieco słodyczy. Generalnie jednak mówiąc, Hiszpanie mają zdrową kuchnię. Różnego rodzaju sałatki oraz ryby dostarczają do organizmu wartościowych składników i nie tuczą. Aby trawienie było lepsze, wszystko popija się czerwonym winem – ale nie po to, aby się upić, ale po to, aby sobie pomóc. Wiadomo przecież, że lampka wina jest dla człowieka czymś zdrowym. Gorzej, jeżeli wypije się zbyt dużo.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia- miejsce spotkań
    Gdy przychodzimy do naszych znajomych na kawę, czy też po prostu po dłuższym czasie porozmawiać możemy zauważyć to, że coraz częściej możemy się spotkać z tym, że znajomi proponują nam …
  • Kwaśny smak, jako przemiana wody, ognia i ziemi
    Każdy z nas ma swoje własne upodobania, również w dziedzinie gastronomii. Jednakże biorąc pod uwagę różnorodność smaków i potraw ciężko się oprzeć pokusom kuchni. W takich sytuacjach bardzo często kosztujemy …