W Europie do najlepszych kuchni należy niewątpliwie kuchnia hiszpańska. Takowa jest bogata, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Głównie opiera się na owocach morza, które są tak przyrządzane, że zasmakują nawet przeciwnikom takich dań. Jeżeli ktoś jednak nie da się przekonać, nie spróbuje głównych hiszpańskich dań, ale z pewnością znajdzie dla siebie coś innego. Bardzo popularnym hiszpańskim daniem jest paella, czyli potrawa przygotowywana właśnie z owoców morza. Bardzo znany jest także chłodnik gazpacho, który ukoi pragnienie i ochłodzi ciało w najbardziej upalne dni. Jego potrzeba zainspirowała ludzi do stworzenia go. Kuchnia hiszpańska to niewątpliwie churros, czyli słodkie ciasteczka. Jak widać, nie tylko owoce morza i zdrowa żywność cechuje ten kraj. Mieszkańcy pozwalają sobie i to nawet często, na nieco słodyczy. Generalnie jednak mówiąc, Hiszpanie mają zdrową kuchnię. Różnego rodzaju sałatki oraz ryby dostarczają do organizmu wartościowych składników i nie tuczą. Aby trawienie było lepsze, wszystko popija się czerwonym winem – ale nie po to, aby się upić, ale po to, aby sobie pomóc. Wiadomo przecież, że lampka wina jest dla człowieka czymś zdrowym. Gorzej, jeżeli wypije się zbyt dużo.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Co jest ważne przy robieniu sosu na gorąco
    Żeby zrobić dobry sos na ciepło, taki na przykład do tradycyjnych kotletów czy też po prostu do polania ziemniaków (tak po staropolsku), dobrze jest mieć w kuchni pewne sprzęty i …
  • Tanie przepisy
    Nie zawsze jest tak, że dysponujemy naprawdę dużą gotówką i możemy roztrwaniać pieniądze gdzie tylko nam się podoba. Bywa, że zależy nam na tym, żeby przygotować na obiad coś, co …