W Europie do najlepszych kuchni należy niewątpliwie kuchnia hiszpańska. Takowa jest bogata, smaczna i przede wszystkim zdrowa. Głównie opiera się na owocach morza, które są tak przyrządzane, że zasmakują nawet przeciwnikom takich dań. Jeżeli ktoś jednak nie da się przekonać, nie spróbuje głównych hiszpańskich dań, ale z pewnością znajdzie dla siebie coś innego. Bardzo popularnym hiszpańskim daniem jest paella, czyli potrawa przygotowywana właśnie z owoców morza. Bardzo znany jest także chłodnik gazpacho, który ukoi pragnienie i ochłodzi ciało w najbardziej upalne dni. Jego potrzeba zainspirowała ludzi do stworzenia go. Kuchnia hiszpańska to niewątpliwie churros, czyli słodkie ciasteczka. Jak widać, nie tylko owoce morza i zdrowa żywność cechuje ten kraj. Mieszkańcy pozwalają sobie i to nawet często, na nieco słodyczy. Generalnie jednak mówiąc, Hiszpanie mają zdrową kuchnię. Różnego rodzaju sałatki oraz ryby dostarczają do organizmu wartościowych składników i nie tuczą. Aby trawienie było lepsze, wszystko popija się czerwonym winem – ale nie po to, aby się upić, ale po to, aby sobie pomóc. Wiadomo przecież, że lampka wina jest dla człowieka czymś zdrowym. Gorzej, jeżeli wypije się zbyt dużo.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • MelisaMelisa
    Uspokajające działanie melisy jest znane medycynie ludowej od wielu lat. Ziele to pomaga na bezsenność, leczy stany nerwowe i lękowe, pomaga skuteczniej odpoczywać przy dużym wyczerpaniu czy łatwiej opanowywać spowodowany …
  • Kuchnia meksykańskaKuchnia meksykańska
    Nie każdy z nas lubi ciągle jeść te same rzeczy, które po pewnym czasie mogą się przecież znudzić. Monotonia w kuchni jest kwestią nader straszną i coraz częściej ludzie zaczynają …