Kuchnia marokańska należy do kuchni Morza Śródziemnomorskiego. Jest to bardzo pikantna kuchnia, a to za sprawą właśnie użytych przypraw, ziół i produktów. Jest to kuchnia raczej nakierowana na mięso, aczkolwiek znajdziemy w niej wiele potraw warzywnych, które również są wyśmienite. Potrawy są przygotowywane wszystkimi technikami, lecz prym wiodą duszenie i grillowanie. Najbardziej znaną potrawą marokańską, można nawet powiedzieć, że ich wizytówką jest tadżin, a więc mięso duszone z warzywami. Może być on przyrządzony z wszystkich rodzajów mięsa, zaczynając od drobiu, na wołowinie kończąc. Warto tez jest wspomnieć o szeregu różnych sałatek oraz wielu przepysznych deserów, które Marokańczycy wprost uwielbiają. Wszyscy przecież znają tak zwane rogi gazeli, a więc rurki nadziewane pastą z migdałów i obsypane cukrem. Warto także zwrócić uwagę na atai, który jest sporządzany z zielonej herbaty, cukru i mięty. Jest on stosowany w celu zaspokojenia pragnienia i swe zadanie doskonale spełnia.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Urządź swoją kuchnieUrządź swoją kuchnie
    W dzisiejszych czasach dla wielu ludzi naprawdę bardzo ważnym jest to, aby posiadać jak najbardziej udane i szczęśliwe życie. Niestety, ludzie zazwyczaj tylko mają takie życie w swoich marzeniach, gdyż …
  • Kuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjnaKuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjna
    Współczesne gotowanie niewątpliwie diametralnie zmieniło swoje oblicze. Dziś nie czas spędzany w kuchni decyduje o jakości i smakowitości przyrządzanych posiłków, ale raczej wykorzystany sprzęt. Trudno zaprzeczyć, że ludzie, zwłaszcza młodzi, …