Kuchnia marokańska należy do kuchni Morza Śródziemnomorskiego. Jest to bardzo pikantna kuchnia, a to za sprawą właśnie użytych przypraw, ziół i produktów. Jest to kuchnia raczej nakierowana na mięso, aczkolwiek znajdziemy w niej wiele potraw warzywnych, które również są wyśmienite. Potrawy są przygotowywane wszystkimi technikami, lecz prym wiodą duszenie i grillowanie. Najbardziej znaną potrawą marokańską, można nawet powiedzieć, że ich wizytówką jest tadżin, a więc mięso duszone z warzywami. Może być on przyrządzony z wszystkich rodzajów mięsa, zaczynając od drobiu, na wołowinie kończąc. Warto tez jest wspomnieć o szeregu różnych sałatek oraz wielu przepysznych deserów, które Marokańczycy wprost uwielbiają. Wszyscy przecież znają tak zwane rogi gazeli, a więc rurki nadziewane pastą z migdałów i obsypane cukrem. Warto także zwrócić uwagę na atai, który jest sporządzany z zielonej herbaty, cukru i mięty. Jest on stosowany w celu zaspokojenia pragnienia i swe zadanie doskonale spełnia.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Coraz modniejsze programy kulinarne
    Ostatnimi czasy w polskich mediach bardzo popularne są liczne programy kulinarne. Ludzie prześcigają się wzajemnie, żeby zdobyć tytuł mistrza kulinarnego. Inni z kolei prezentują swoje domowe przepisy przed kamerami, zdobywając …
  • Tanie i eleganckie dania
    Wielu z nas wydaje się, że by gotować naprawdę smaczne i dobrze prezentujące się na stole potrawy, trzeba mieć na to wiele pieniędzy. A to dlatego, że wykwintne składniki zawsze …