Kuchnia marokańska należy do kuchni Morza Śródziemnomorskiego. Jest to bardzo pikantna kuchnia, a to za sprawą właśnie użytych przypraw, ziół i produktów. Jest to kuchnia raczej nakierowana na mięso, aczkolwiek znajdziemy w niej wiele potraw warzywnych, które również są wyśmienite. Potrawy są przygotowywane wszystkimi technikami, lecz prym wiodą duszenie i grillowanie. Najbardziej znaną potrawą marokańską, można nawet powiedzieć, że ich wizytówką jest tadżin, a więc mięso duszone z warzywami. Może być on przyrządzony z wszystkich rodzajów mięsa, zaczynając od drobiu, na wołowinie kończąc. Warto tez jest wspomnieć o szeregu różnych sałatek oraz wielu przepysznych deserów, które Marokańczycy wprost uwielbiają. Wszyscy przecież znają tak zwane rogi gazeli, a więc rurki nadziewane pastą z migdałów i obsypane cukrem. Warto także zwrócić uwagę na atai, który jest sporządzany z zielonej herbaty, cukru i mięty. Jest on stosowany w celu zaspokojenia pragnienia i swe zadanie doskonale spełnia.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Smaki kuchni francuskiejSmaki kuchni francuskiej
    Kuchnia francuska, jest zdecydowanie jedną z najbardziej specyficznych. Wszystko, co się w niej znajduje, ma niekiedy dość mocno zagmatwany smak, jak i jest sprowadzone do podstawowych zasad. Dla nas odpowiedniej …
  • Wegetariańskie smakiWegetariańskie smaki
    Kuchnia wegetariańska jest bardzo charakterystyczna. W większości przypadków ludzie, którzy nie stosują takiej kuchni, myślą, że to tylko nudne posiłki z warzywami w tle. Pod względem walorów smakowych kuchnia wegetariańska …