Niektóre kuchnie regionalne łączą w sobie różne inne kuchnie narodowe, zwłaszcza w miejscach, które są multikulturowe, czyli usytuowane są na pograniczu i na co dzień żyją z innymi narodowościami. Do takich regionów na pewno można zaliczyć Śląsk. Kuchnia tego regionu łączy w sobie kuchnię słowiańską, niemiecką, austriacka oraz czeską, sprawia to, że kuchnia ta jest nie jednolita. Kuchnia śląska jest bardzo smaczna, jednak niestety jest bardzo kaloryczna, tłusta. Na Śląsku podstawowymi daniami są a przykład żurek na żytnim zakwasie czy rosół z domowym makaronem, podstawowa zupa na niedzielny obiad. Z czerstwego chleba tłuszczu i czosnku robi się wodzionkę. W niedzielę oprócz rosołu jada się kluski śląskie z roladą wołową, potrawę tę polewa się gęstym sosem a do dania podaje się surówką z modrej kapusty. Innymi charakterystycznymi potrawami na Śląsku są znane w całej Polsce kotlety mielone, jednak tutaj one się nazywają karminadle. Inne dania typowo śląskie też mają swoje charakterystyczne nazwy, które są trudne do rozszyfrowania dla mieszkańców innych regionów, ponieważ trudno zrozumieć co znaczy słowo kreple, a to przecież pączki.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Internetowy sklep meblowyInternetowy sklep meblowy
    Zakup mebli w sieci. Chyba każdy, kto jest na etapie urządzania własnego domu czy mieszkania wie, jak wielkim wydatkiem może być zakup mebli. Zależnie od tego, jakie nas interesują ich …
  • Szybko żyjemy, szybko jemySzybko żyjemy, szybko jemy
    Świat kulinariów mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Bary szybkiej obsługi to w zasadzie standard, restauracje wyrastające na każdym kroku, szkoły gastronomiczne i cała kultura kulinariów ewoluowała stawiając przeciętnego …