Jedną z najszybciej podbijających nasz glob kuchni jest tajska. Charakteryzuje się wyrazistością smaków, mieszaniem wpływów chińskich i indyjskich oraz niekonwencjonalnymi połączeniami przypraw. Przede wszystkim tajscy kucharze uwielbiają ostry smak. Do dań dodawane jest mnóstwo pikantnej papryki i curry. Już po spojrzeniu na potrawę można dostrzec jej charakterystyczną cechę – różnorodność. Na talerzu dostrzeżemy bowiem mnóstwo kolorów, które wynikają z zastosowania przeróżnych kompozycji przypraw i dodatków. Wykorzystywane są m.in. mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, owoce mango i melony oraz imbir w każdej postaci. Jednym z zaskakujących dodatków jest sos rybny, który nadaje daniu wyrazistego smaku. Tajowie lubią się bawić wyglądem swych potraw, dlatego często dekorują je za pomocą specjalni krojonych składników łącząc chociażby zieloną limonkę z czerwoną papryką. W potrawach tajskich można znaleźć m.in. owoce morza, ryby, różne gatunki mięsa – przede wszystkim drób, ryż i warzywa z całego świata. Wszystkie produkty dostępne są w wielu polskich sklepach i w internecie. Powodzeniem cieszą się szczególnie tajskie sosy, np. słodko-pikantny czy ostro-kwaśny. Najbardziej znanymi potrawami są zupy, m. in. Tom Yam – ostro-kwaśna zupa z krewetek; czy Khao Soy – rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zdrowe i smaczne jedzenieZdrowe i smaczne jedzenie
    Smaczne jedzenie bardzo często nie kojarzy nam się ze zdrowym jedzenie. Wynika to przede wszystkim z kojarzenia zdrowego żywienia z ograniczeniami w spożywaniu pewnych rodzajów produktów. Zdrowe jedzenie często łączone …
  • Przyprawy w kuchniPrzyprawy w kuchni
    Dzisiejszy kulinarny świat bardzo się rozwinął. Mamy mnóstwo fantastycznych rozwiązań i możliwości, jeżeli chodzi o kuchnię i gotowanie. Świat daje nam mnóstwo fantastycznych składników i produktów żywieniowych, z których można …