Jedną z najszybciej podbijających nasz glob kuchni jest tajska. Charakteryzuje się wyrazistością smaków, mieszaniem wpływów chińskich i indyjskich oraz niekonwencjonalnymi połączeniami przypraw. Przede wszystkim tajscy kucharze uwielbiają ostry smak. Do dań dodawane jest mnóstwo pikantnej papryki i curry. Już po spojrzeniu na potrawę można dostrzec jej charakterystyczną cechę – różnorodność. Na talerzu dostrzeżemy bowiem mnóstwo kolorów, które wynikają z zastosowania przeróżnych kompozycji przypraw i dodatków. Wykorzystywane są m.in. mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, owoce mango i melony oraz imbir w każdej postaci. Jednym z zaskakujących dodatków jest sos rybny, który nadaje daniu wyrazistego smaku. Tajowie lubią się bawić wyglądem swych potraw, dlatego często dekorują je za pomocą specjalni krojonych składników łącząc chociażby zieloną limonkę z czerwoną papryką. W potrawach tajskich można znaleźć m.in. owoce morza, ryby, różne gatunki mięsa – przede wszystkim drób, ryż i warzywa z całego świata. Wszystkie produkty dostępne są w wielu polskich sklepach i w internecie. Powodzeniem cieszą się szczególnie tajskie sosy, np. słodko-pikantny czy ostro-kwaśny. Najbardziej znanymi potrawami są zupy, m. in. Tom Yam – ostro-kwaśna zupa z krewetek; czy Khao Soy – rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia marzeńKuchnia marzeń
    Kuchnia jest pomieszczeniem bardzo ważnym w każdym domu i powinna być marzeniem pani domu. Wiadomo, że w kuchni szykuje się wiele potrwa i tak naprawdę spędza się w niej bardzo …
  • Czekolady do piciaCzekolady do picia
    Jakie są czekolady do picia?. Któż nie lubi rozpływającej się czekolady, która pieści podniebienie? To definicja prawdziwego nieba. Nic dziwnego zatem, że czekolady do picia cieszą się taką popularnością. Dość …