Jedną z najszybciej podbijających nasz glob kuchni jest tajska. Charakteryzuje się wyrazistością smaków, mieszaniem wpływów chińskich i indyjskich oraz niekonwencjonalnymi połączeniami przypraw. Przede wszystkim tajscy kucharze uwielbiają ostry smak. Do dań dodawane jest mnóstwo pikantnej papryki i curry. Już po spojrzeniu na potrawę można dostrzec jej charakterystyczną cechę – różnorodność. Na talerzu dostrzeżemy bowiem mnóstwo kolorów, które wynikają z zastosowania przeróżnych kompozycji przypraw i dodatków. Wykorzystywane są m.in. mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, owoce mango i melony oraz imbir w każdej postaci. Jednym z zaskakujących dodatków jest sos rybny, który nadaje daniu wyrazistego smaku. Tajowie lubią się bawić wyglądem swych potraw, dlatego często dekorują je za pomocą specjalni krojonych składników łącząc chociażby zieloną limonkę z czerwoną papryką. W potrawach tajskich można znaleźć m.in. owoce morza, ryby, różne gatunki mięsa – przede wszystkim drób, ryż i warzywa z całego świata. Wszystkie produkty dostępne są w wielu polskich sklepach i w internecie. Powodzeniem cieszą się szczególnie tajskie sosy, np. słodko-pikantny czy ostro-kwaśny. Najbardziej znanymi potrawami są zupy, m. in. Tom Yam – ostro-kwaśna zupa z krewetek; czy Khao Soy – rosół curry z makaronem, mięsem i dodatkiem szczypioru, kapusty i plasterków cytryny.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zdrowe sałatkiZdrowe sałatki
    Sałatka jest dobra na każdą okazję bez wyjątku. Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch, czy też obiad, ale także jako dodatek do jakiegoś dania. A jako, że możliwości w …
  • Potrawy regionalnePotrawy regionalne
    Polska jest bardzo dużym krajem, który ma bardzo wiele odmienności oraz różnych kultur. W Polsce można spotkać górali, Pomorzan, Kaszubów czy też chociażby ślązaków. Wszystkie te mniejsze zbiorowiska kulturowe posiadają …