W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie w branży gastronomicznej, z których na największą uwagę zasługuje chyba rosnąca popularność kuchni azjatyckich, w szczególności zaś – japońskiej i chińskiej. Ta pierwsza zdobywa światowe lokale przede wszystkim sushi, czyli potrawą sporządzoną z ryżu i specjalnych arkuszy przygotowywanych z jadalnego gatunku wodorostów. Częstym składnikiem sushi staje się mięso, zazwyczaj surowe, ryb morskich, chociaż spotyka się również wersje z mięsem słodkowodnych ryb lub zupełnie innymi dodatkami. Innym, niezbędnym elementem sushi jest wasabi – ekstremalnie ostry japoński chrzan. Znacznie więcej propozycji ma dla nas kuchnia chińska, której restauracje powstają w niezwykle szybkim tempie w niemal wszystkich europejskich oraz amerykańskich miastach, ciesząc się dużym zainteresowaniem smakoszy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Nowoczesne przepisy
    Przepisy, z jakich staramy się korzystać, mogą dla nas mieć niebywale cenne znaczenie, jak i być szczególnie przystosowane do tego, co nam się podoba. Wiadomo, iż codziennie trzeba zwracać uwagę, …
  • Kuchnia marzeń
    Kuchnia jest pomieszczeniem bardzo ważnym w każdym domu i powinna być marzeniem pani domu. Wiadomo, że w kuchni szykuje się wiele potrwa i tak naprawdę spędza się w niej bardzo …