W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie w branży gastronomicznej, z których na największą uwagę zasługuje chyba rosnąca popularność kuchni azjatyckich, w szczególności zaś – japońskiej i chińskiej. Ta pierwsza zdobywa światowe lokale przede wszystkim sushi, czyli potrawą sporządzoną z ryżu i specjalnych arkuszy przygotowywanych z jadalnego gatunku wodorostów. Częstym składnikiem sushi staje się mięso, zazwyczaj surowe, ryb morskich, chociaż spotyka się również wersje z mięsem słodkowodnych ryb lub zupełnie innymi dodatkami. Innym, niezbędnym elementem sushi jest wasabi – ekstremalnie ostry japoński chrzan. Znacznie więcej propozycji ma dla nas kuchnia chińska, której restauracje powstają w niezwykle szybkim tempie w niemal wszystkich europejskich oraz amerykańskich miastach, ciesząc się dużym zainteresowaniem smakoszy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia greckaKuchnia grecka
    Cudowne słońce, piękne morze, plaża to elementy, jakimi cechuje się Grecja. Jednakże kraj ten ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę, którą jest kuchnia. Dzieje się tak, dlatego, że grecy to prawdziwi …
  • Zdrowe sałatkiZdrowe sałatki
    Sałatka jest dobra na każdą okazję bez wyjątku. Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch, czy też obiad, ale także jako dodatek do jakiegoś dania. A jako, że możliwości w …