W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie w branży gastronomicznej, z których na największą uwagę zasługuje chyba rosnąca popularność kuchni azjatyckich, w szczególności zaś – japońskiej i chińskiej. Ta pierwsza zdobywa światowe lokale przede wszystkim sushi, czyli potrawą sporządzoną z ryżu i specjalnych arkuszy przygotowywanych z jadalnego gatunku wodorostów. Częstym składnikiem sushi staje się mięso, zazwyczaj surowe, ryb morskich, chociaż spotyka się również wersje z mięsem słodkowodnych ryb lub zupełnie innymi dodatkami. Innym, niezbędnym elementem sushi jest wasabi – ekstremalnie ostry japoński chrzan. Znacznie więcej propozycji ma dla nas kuchnia chińska, której restauracje powstają w niezwykle szybkim tempie w niemal wszystkich europejskich oraz amerykańskich miastach, ciesząc się dużym zainteresowaniem smakoszy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Panele szklane do kuchniPanele szklane do kuchni
    Panele szklane w Twojej kuchni. Powszechne zastosowanie w naszych kuchniach znajdują płytki ceramiczne, najczęściej montowane nad blatami czy kuchenką w celu ochrony ściany przed zabrudzeniem. Jednak wiele osób szuka bardziej …
  • Zdrowe sałatkiZdrowe sałatki
    Sałatka jest dobra na każdą okazję bez wyjątku. Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, lunch, czy też obiad, ale także jako dodatek do jakiegoś dania. A jako, że możliwości w …