W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie w branży gastronomicznej, z których na największą uwagę zasługuje chyba rosnąca popularność kuchni azjatyckich, w szczególności zaś – japońskiej i chińskiej. Ta pierwsza zdobywa światowe lokale przede wszystkim sushi, czyli potrawą sporządzoną z ryżu i specjalnych arkuszy przygotowywanych z jadalnego gatunku wodorostów. Częstym składnikiem sushi staje się mięso, zazwyczaj surowe, ryb morskich, chociaż spotyka się również wersje z mięsem słodkowodnych ryb lub zupełnie innymi dodatkami. Innym, niezbędnym elementem sushi jest wasabi – ekstremalnie ostry japoński chrzan. Znacznie więcej propozycji ma dla nas kuchnia chińska, której restauracje powstają w niezwykle szybkim tempie w niemal wszystkich europejskich oraz amerykańskich miastach, ciesząc się dużym zainteresowaniem smakoszy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Coraz modniejsze programy kulinarneCoraz modniejsze programy kulinarne
    Ostatnimi czasy w polskich mediach bardzo popularne są liczne programy kulinarne. Ludzie prześcigają się wzajemnie, żeby zdobyć tytuł mistrza kulinarnego. Inni z kolei prezentują swoje domowe przepisy przed kamerami, zdobywając …
  • Fast Foody w natarciuFast Foody w natarciu
    Nasz obecny styl życia powoduje to, że naprawdę nie mamy dla siebie wiele czasu na to, aby zająć w pełni naszą jednostką. W wielu przypadkach okazuje się, że poświęcamy się …