W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie w branży gastronomicznej, z których na największą uwagę zasługuje chyba rosnąca popularność kuchni azjatyckich, w szczególności zaś – japońskiej i chińskiej. Ta pierwsza zdobywa światowe lokale przede wszystkim sushi, czyli potrawą sporządzoną z ryżu i specjalnych arkuszy przygotowywanych z jadalnego gatunku wodorostów. Częstym składnikiem sushi staje się mięso, zazwyczaj surowe, ryb morskich, chociaż spotyka się również wersje z mięsem słodkowodnych ryb lub zupełnie innymi dodatkami. Innym, niezbędnym elementem sushi jest wasabi – ekstremalnie ostry japoński chrzan. Znacznie więcej propozycji ma dla nas kuchnia chińska, której restauracje powstają w niezwykle szybkim tempie w niemal wszystkich europejskich oraz amerykańskich miastach, ciesząc się dużym zainteresowaniem smakoszy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zdrowe przekąski zastąpią te tucząceZdrowe przekąski zastąpią te tuczące
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś poza głównymi posiłkami. Większość osób robi to niemal codziennie. Kiedy nachodzi nas mały głód, najczęściej sięgamy po niezbyt zdrowe przekąski, …
  • Skąd czerpać ciekawe przepisy?Skąd czerpać ciekawe przepisy?
    Trudno byłoby znaleźć osobę, której jedzenie i bardzo często również samo gotowanie i sporządzanie potraw nie przynosiłoby wielkiej przyjemności. Swoje ulubione dania potrafi przygotować niemal każdy z nas, jednak po …