Intensywne, ostre aromaty, znane są doskonale z kuchni indyjskiej, meksykańskiej, czy też innych tego typu. Warto więc z całą pewnością przyjrzeć się im bliżej i zastanowić przede wszystkim nad tym, skąd bierze się ich ostrość. A ostrość wynika z zawartości w różnych składnikach kapsycyiny, która to jest kwasem lekko nas parzącym, ale przy tym bardzo zdrowym. Na pewno więc, warto z niego skorzystać w praktyce, aby osiągnąć możliwie najlepsze efekty działania pod każdym względem. Naprawdę ostre dania to te, które zawierają w sobie ostre i bardzo ostre papryki. Niestety, europejskie podniebienia nie są do nich przystosowane i my nie umiemy ich spożywać. Dlatego też, hinduska i meksykańska kuchnia przyrządzana w naszym kraju prezentuje się zupełnie inaczej niż ta, która powiązana jest bezpośrednio z prawdziwymi smakami tych regionów. W Europie najostrzejsze papryki chilli nie są w ogóle znane, a jeśli się je skądś przywiezie, to używamy ich zazwyczaj w dość ograniczonej ilości, gdyż większej nasze kubki smakowe nie są po prostu w stanie przyjąć w praktyce, z czego warto sobie zdać sprawę.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Najzdrowsze kuchnie świata
    Zdrowa kuchnia, zasady racjonalnego odżywiania się to wedle wielu mieszkańców naszego globu elementy, jakie pozwalają zachować nam długowieczność. Nie trudno zauważyć, że na terytorium wielu państw ludność żyje o wiele …
  • Dania amerykańskie
    Dla nas takie posiłki, są jak najbardziej cenne i gwarantują nam dostęp do prowadzenia wysokiej klasy żywności. Oczywiście pod warunkiem, że doskonale znamy ich pochodzenie i wiemy, z czego są …