Intensywne, ostre aromaty, znane są doskonale z kuchni indyjskiej, meksykańskiej, czy też innych tego typu. Warto więc z całą pewnością przyjrzeć się im bliżej i zastanowić przede wszystkim nad tym, skąd bierze się ich ostrość. A ostrość wynika z zawartości w różnych składnikach kapsycyiny, która to jest kwasem lekko nas parzącym, ale przy tym bardzo zdrowym. Na pewno więc, warto z niego skorzystać w praktyce, aby osiągnąć możliwie najlepsze efekty działania pod każdym względem. Naprawdę ostre dania to te, które zawierają w sobie ostre i bardzo ostre papryki. Niestety, europejskie podniebienia nie są do nich przystosowane i my nie umiemy ich spożywać. Dlatego też, hinduska i meksykańska kuchnia przyrządzana w naszym kraju prezentuje się zupełnie inaczej niż ta, która powiązana jest bezpośrednio z prawdziwymi smakami tych regionów. W Europie najostrzejsze papryki chilli nie są w ogóle znane, a jeśli się je skądś przywiezie, to używamy ich zazwyczaj w dość ograniczonej ilości, gdyż większej nasze kubki smakowe nie są po prostu w stanie przyjąć w praktyce, z czego warto sobie zdać sprawę.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Prowadzanie własnej gastronomiiProwadzanie własnej gastronomii
    Coraz częściej w Polsce pojawiają się knajpy i restauracje, które są odpowiedzią zwykłych ludzi na konieczność zbudowania własnej firmy. Często nie ma możliwości zdobycia dobrej pracy na rynku zawodowym, więc …
  • Skąd czerpać ciekawe przepisy?Skąd czerpać ciekawe przepisy?
    Trudno byłoby znaleźć osobę, której jedzenie i bardzo często również samo gotowanie i sporządzanie potraw nie przynosiłoby wielkiej przyjemności. Swoje ulubione dania potrafi przygotować niemal każdy z nas, jednak po …