Intensywne, ostre aromaty, znane są doskonale z kuchni indyjskiej, meksykańskiej, czy też innych tego typu. Warto więc z całą pewnością przyjrzeć się im bliżej i zastanowić przede wszystkim nad tym, skąd bierze się ich ostrość. A ostrość wynika z zawartości w różnych składnikach kapsycyiny, która to jest kwasem lekko nas parzącym, ale przy tym bardzo zdrowym. Na pewno więc, warto z niego skorzystać w praktyce, aby osiągnąć możliwie najlepsze efekty działania pod każdym względem. Naprawdę ostre dania to te, które zawierają w sobie ostre i bardzo ostre papryki. Niestety, europejskie podniebienia nie są do nich przystosowane i my nie umiemy ich spożywać. Dlatego też, hinduska i meksykańska kuchnia przyrządzana w naszym kraju prezentuje się zupełnie inaczej niż ta, która powiązana jest bezpośrednio z prawdziwymi smakami tych regionów. W Europie najostrzejsze papryki chilli nie są w ogóle znane, a jeśli się je skądś przywiezie, to używamy ich zazwyczaj w dość ograniczonej ilości, gdyż większej nasze kubki smakowe nie są po prostu w stanie przyjąć w praktyce, z czego warto sobie zdać sprawę.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zdrowie z mlekaZdrowie z mleka
    Wiele osób bardzo chętnie spożywa codziennie szklankę mleka, są jednak tacy, którzy nie lubią ani smaku, ani zapachu tego napoju. Jednak picie mleka ma znakomity wpływ na nasz organizm, o …
  • Zabiegi kosmetyczne warszawaZabiegi kosmetyczne warszawa
    Zabiegi kosmetyczne – promienna i gładka cera. Bez względu na porę roku warto dbać o swoją urodę, ale zwłaszcza zimą, powinnyśmy szczególnie ją pielęgnować. W tym celu warto się udać …