Intensywne, ostre aromaty, znane są doskonale z kuchni indyjskiej, meksykańskiej, czy też innych tego typu. Warto więc z całą pewnością przyjrzeć się im bliżej i zastanowić przede wszystkim nad tym, skąd bierze się ich ostrość. A ostrość wynika z zawartości w różnych składnikach kapsycyiny, która to jest kwasem lekko nas parzącym, ale przy tym bardzo zdrowym. Na pewno więc, warto z niego skorzystać w praktyce, aby osiągnąć możliwie najlepsze efekty działania pod każdym względem. Naprawdę ostre dania to te, które zawierają w sobie ostre i bardzo ostre papryki. Niestety, europejskie podniebienia nie są do nich przystosowane i my nie umiemy ich spożywać. Dlatego też, hinduska i meksykańska kuchnia przyrządzana w naszym kraju prezentuje się zupełnie inaczej niż ta, która powiązana jest bezpośrednio z prawdziwymi smakami tych regionów. W Europie najostrzejsze papryki chilli nie są w ogóle znane, a jeśli się je skądś przywiezie, to używamy ich zazwyczaj w dość ograniczonej ilości, gdyż większej nasze kubki smakowe nie są po prostu w stanie przyjąć w praktyce, z czego warto sobie zdać sprawę.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnie świata – unikalne dania i napojeKuchnie świata – unikalne dania i napoje
    W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie …
  • Przepis na najlepszy biszkoptPrzepis na najlepszy biszkopt
    Biszkopt to jeden z najpopularniejszych rodzajów ciast, pieczony w różnych konfiguracjach i układach. Z całą pewnością warto więc poznać dobry przepis na to właśnie ciasto, aby znaleźć najlepszy dla siebie …