Produkt wielofunkcyjny. Nie wszyscy znają jeszcze olej kokosowy, a jest to błąd, gdyż jest to bardzo dobry tłuszcz, nadający się do wielu potraw. Najlepszy będzie olej kokosowy zapachowy, który jest nierafinowany, dzięki czemu zawiera wszelkie możliwe wartości odżywcze. Nadaje się on do spożywania bezpośrednio, to znaczy, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby smarować nim pieczywo, naleśniki czy inne potrawy. Nie do końca są znane jednak właściwości kosmetyczne oleju kokosowego. Ze względu na wysoką ilość tłuszczy nasyconych, jest on idealny jako balsam do ciała. Wystarczy rozetrzeć niewielką ilość oleju na wybrane partie ciała, by cieszyć się gładką i elastyczną skórą. Olej kokosowy może być także kosmetykiem, który stosuje się w pielęgnacji włosów. Wystarczy nałożyć na określony czas olej kokosowy na włosy, a następnie zmyć z włosów szamponem. Można też dodać niewielką ilość do ulubionej maski lub odżywki, aby wzmocnić jej działanie. Olej kokosowy jest więc produktem wielofunkcyjnym, który znajdzie szerokie zastosowanie.

Leave a Reply

Tego samego autora
  • Kotlet pożarski – przodek naszego mielonego
    Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według …
  • Mleczne śniadania
    Mleczne śniadania to przede wszystkim bardzo konkretnie zaprezentowane elementy takich posiłków jak miedzy innymi płatki śniadaniowe. Mleczne dania to także wszelkiego rodzaju zupki, przykładowo zupa mleczna jest tutaj wspaniałym i …