Owoce morza stały się w ostatnim czasie synonimem zdrowej i lekkiej kuchni. Zawdzięczają to przede wszystkim niskiej kaloryczności przygotowywanych z nich potraw. Najbardziej popularne w ostatnim czasie stały się krewetki, które osiągają najróżniejsze rozmiary. Ja najbardziej lubię przygotowane w stylu azjatyckim ze słodko-ostrym sosem. Można je przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i świeżej pietruszki. Najsmaczniejszym ze wszystkich podawanych dań jest jednak homar, którego wrzuca się do wrzącej wody, kiedy jest jeszcze żywy. Dzięki temu ma delikatne mięso i czerwony kolor. Najlepiej smakuje jedzony rękami z roztopionym masłem. W Polsce dużą popularnością cieszyły się raki, niestety z powodu zanieczyszczenia wód są coraz mniej dostępne. Warto również spróbować przepysznej zupy z muli na bazie białego wina, którą serwują francuskie restauracje. Stamtąd pochodzi również przepis na przegrzebki smażone na maśle podawane z ziemniakami w mundurkach. Niestety w Polsce nie mamy możliwości zjedzeni świeżo złowionych owoców morza. Te podawane w restauracjach są najczęściej mrożone i tracą swoje walory smakowe. Szczególnie nie polecam gumowatych kalmarów, które najlepiej smakują nad brzegiem Morza Śródziemnego.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Domowe makaronyDomowe makarony
    W wielu domach coraz częściej ludzie zaczynają starać się jak za dawnych czasów przygotowywać dla siebie różnego rodzaju produkty, które wcześniej nie były dostępne w sklepach i można było tylko …
  • Kuchnie świata – unikalne dania i napojeKuchnie świata – unikalne dania i napoje
    W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji wielu z nas zapoznaje się z tradycjami innych narodów, nieraz zasiedlających bardzo odległe ziemie. Z fascynacji kuchniami innych ludów swój początek bierze wiele trendów panujących obecnie …