Owoce morza stały się w ostatnim czasie synonimem zdrowej i lekkiej kuchni. Zawdzięczają to przede wszystkim niskiej kaloryczności przygotowywanych z nich potraw. Najbardziej popularne w ostatnim czasie stały się krewetki, które osiągają najróżniejsze rozmiary. Ja najbardziej lubię przygotowane w stylu azjatyckim ze słodko-ostrym sosem. Można je przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i świeżej pietruszki. Najsmaczniejszym ze wszystkich podawanych dań jest jednak homar, którego wrzuca się do wrzącej wody, kiedy jest jeszcze żywy. Dzięki temu ma delikatne mięso i czerwony kolor. Najlepiej smakuje jedzony rękami z roztopionym masłem. W Polsce dużą popularnością cieszyły się raki, niestety z powodu zanieczyszczenia wód są coraz mniej dostępne. Warto również spróbować przepysznej zupy z muli na bazie białego wina, którą serwują francuskie restauracje. Stamtąd pochodzi również przepis na przegrzebki smażone na maśle podawane z ziemniakami w mundurkach. Niestety w Polsce nie mamy możliwości zjedzeni świeżo złowionych owoców morza. Te podawane w restauracjach są najczęściej mrożone i tracą swoje walory smakowe. Szczególnie nie polecam gumowatych kalmarów, które najlepiej smakują nad brzegiem Morza Śródziemnego.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Prowadzanie własnej gastronomiiProwadzanie własnej gastronomii
    Coraz częściej w Polsce pojawiają się knajpy i restauracje, które są odpowiedzią zwykłych ludzi na konieczność zbudowania własnej firmy. Często nie ma możliwości zdobycia dobrej pracy na rynku zawodowym, więc …
  • Kuchnia gazowaKuchnia gazowa
    Ludzie szukają dzisiaj za wszelką cenę dla siebie oszczędności, które niestety bardzo trudno jest dla siebie znaleźć. W wielu wypadkach okazuje się, że po prostu nie ma większych możliwości na …