Wiele osób, które zajmują się prowadzeniem domu lub gotują codziennie obiady, często zastanawia się co podać swojej rodzinie w piątek. Najszybciej do głowy przychodzi nam ryba, jednak jedzenie jej w każdy piątek szybko nam się znudzi. Dużym ułatwieniem dla nas staną się dania z ziemniaków, które szybko i łatwo można przyrządzić. Oferta dań z ziemniaków jest bardzo bogata i dostosowana także do wieku poszczególnych osób. Jeśli przyrządzamy obiad dla dzieci, niezwykle szybko zrobimy z ziemniaków frytki, które słyną wśród nich jako znakomite danie. Dla dorosłych, których nie zadowala opcja samych frytek, dołożyć do nich możemy różnego rodzaju sosy, które skutecznie urozmaicą danie. Kolejną propozycją, która zasługuje na uwagę w piątkowym menu, są wszelkiego rodzaju dania mączne. Należą do nich między innymi naleśniki. Nie muszą być one przyrządzone na słodko, ponieważ coraz większą popularnością cieszą się na przykład te ze szpinakiem czy pieczarkami i serem. Przyrządzone w ten sposób ucieszą nawet tych, którzy naprawdę kochają mięsne dania. Warto więc urozmaicić piątkowe menu, które wcale nie musi oznaczać tylko i wyłącznie ryby na różne sposoby, podawanej w naszym kraju najczęściej z ziemniakami.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Szkoły gotowania – zdobywaniem wiedzy kulinarnej i relaksemSzkoły gotowania – zdobywaniem wiedzy kulinarnej i relaksem
    Powszechnym sposobem na kilkudniowe wakacje są szkoły gotowania. Francja, Wielka Brytania zapraszają panie domu na naukę pod okiem najlepszych szefów kuchni. Dawne kompleksy budynków wiejskich, odrestaurowane, usytuowane wśród zieleni, ogrodów, …
  • Charakterystyczne ciasta polskieCharakterystyczne ciasta polskie
    Do charakterystycznych ciast polskich należą: baba wielkanocna, makowiec, mazurki, piernik, racuchy. Baba wielkanocna przyrządzana jest z drożdży piekarskich lub piwnych, mleka, mąki, cukru i jajek oraz różnorakich bakalii. Po upieczeniu …