Z najnowszych sondaży, przeprowadzonych wśród Polaków okazuje się, że najbardziej preferują oni dania mięsne. Mowa tu nie tylko o mężczyznach, ale także kobietach i dzieciach. Większość z nich nie wyobraża sobie tygodnia bez zjedzenia mięsnego dania. Największą popularnością nadal cieszą się różnego rodzaju mięsa podawane w towarzystwie ziemniaków i surówek. Mięsem najczęściej zjadanym przez Polaków okazuje się drób, a zwłaszcza kotlety drobiowe, które nieustannie królują na polskich talerzach. Mięso spożywane często nie przeszkadza naszemu organizmowi, ale warto jednak pamiętać, by nie było ono zbyt tłuste. Mowa to zwłaszcza o mięsach smażonych na patelni. Tradycyjny olej warto zastąpić w tym przypadku oliwą z oliwek, która zawiera dużo korzystnych dla naszego zdrowia witamin oraz cennych składników. Najlepiej spożywać także gotowane mięso, które nie zawiera w ogóle niekorzystnego tłuszczu. Dużym zainteresowaniem cieszy się w naszym kraju także wołowina, która uważana jest za królewskie mięso i podawana jest najczęściej na większe okazje. Na stole pojawia się ona w towarzystwie ziemniaków czy ryżu, ale także rozmaitych sosów, które ubogacają jej smak i sprawiają, że staje się ona niebanalna.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Smak europejskiSmak europejski
    Europa pod względem kulinarnym jest bardzo zróżnicowana. Europejskie smaki sięgają każdego kraju, który odznacza się doskonałymi potrawami, bardzo odmiennymi od reszty. Smak europejski jest bardzo obszerny, różnorodny. Zaczynając od delikatnej …
  • MelisaMelisa
    Uspokajające działanie melisy jest znane medycynie ludowej od wielu lat. Ziele to pomaga na bezsenność, leczy stany nerwowe i lękowe, pomaga skuteczniej odpoczywać przy dużym wyczerpaniu czy łatwiej opanowywać spowodowany …