Karp pojawia się w kuchni przeciętnego Polaka tylko raz w roku przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak zmienić to niesłuszne przyzwyczajenie. Zimą mięso tej ryby jest zwykle tłuste i pachnie mułem. Natomiast latem i wczesną jesienią można zjeść smaczne nieprzerośnięte sztuki, które łatwo kupić u hodowców w całej Polsce. Najlepiej moim zdaniem smakuje z dodatkiem świeżego sosu chrzanowego. Równie smaczną rybą jest okoń, którego można usmażyć na patelni w chrupiącej panierce. Na szlacheckich stołach gościł wyśmienity pieczony szczupak, warto wrócić do tej tradycji. Na grilla świetnie nadaje się pstrąg, którego pieczemy w folii aluminiowej. W wielu restauracjach spróbujecie pysznego sandacza podawanego np. z sosem cytrynowym. Bałtyk oferuje bogactwo ryb słonowodnych, a wśród nich śledzie. Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu koreczki przyrządzane na sposób kaszubski. Inną przepyszną rybą, które można zjeść nad morzem jest halibut. Podawany może być na sposób myśliwski – zawinięty w liście kapusty z dodatkiem sera i jałowca. Warto więc odkurzyć stare przepisy naszych babć i spróbować samemu przyrządzić w domu którąś z wymienionych ryb. Polskie wody oferują bogactwo różnych smakołyków, trzeba tylko powrócić do naszych korzeni.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Filtry do wody
    Warto kupić filtry do wody pitnej. Chcąc się zdrowo odżywiać oraz przestrzegać zbilansowanej codziennej diety, należy wypijać przynajmniej pięć litrów wody dziennie. Dietetycy i eksperci w ramach zdrowej diety wyraźnie …
  • Gdy nie wiesz, co ugotować
    Kiedy każdego dnia zmuszeni jesteśmy do tego, żeby gotować obiad i przygotowywać posiłki, to wszystko zaczyna nam się nudzić, pomysły się kończą. W końcu ileż można gotować to samo? Gotowanie …