Karp pojawia się w kuchni przeciętnego Polaka tylko raz w roku przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak zmienić to niesłuszne przyzwyczajenie. Zimą mięso tej ryby jest zwykle tłuste i pachnie mułem. Natomiast latem i wczesną jesienią można zjeść smaczne nieprzerośnięte sztuki, które łatwo kupić u hodowców w całej Polsce. Najlepiej moim zdaniem smakuje z dodatkiem świeżego sosu chrzanowego. Równie smaczną rybą jest okoń, którego można usmażyć na patelni w chrupiącej panierce. Na szlacheckich stołach gościł wyśmienity pieczony szczupak, warto wrócić do tej tradycji. Na grilla świetnie nadaje się pstrąg, którego pieczemy w folii aluminiowej. W wielu restauracjach spróbujecie pysznego sandacza podawanego np. z sosem cytrynowym. Bałtyk oferuje bogactwo ryb słonowodnych, a wśród nich śledzie. Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu koreczki przyrządzane na sposób kaszubski. Inną przepyszną rybą, które można zjeść nad morzem jest halibut. Podawany może być na sposób myśliwski – zawinięty w liście kapusty z dodatkiem sera i jałowca. Warto więc odkurzyć stare przepisy naszych babć i spróbować samemu przyrządzić w domu którąś z wymienionych ryb. Polskie wody oferują bogactwo różnych smakołyków, trzeba tylko powrócić do naszych korzeni.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Żywność ekologicznaŻywność ekologiczna
    Coraz częściej w naszym kraju zaczyna się mówić o tak zwanej żywności ekologicznej, która o dziwo jest o wiele droższa od normalnego jedzenia pomimo tego, że nie dodaje się do …
  • Owoce w diecieOwoce w diecie
    Każdy z nas stara się o to, aby w jak największym stopniu móc dostarczać swojemu organizmowi składników odżywczych, który ten z resztą od nas po prostu wymaga. Bez nich nie …