Karp pojawia się w kuchni przeciętnego Polaka tylko raz w roku przy okazji Świąt Bożego Narodzenia. Warto jednak zmienić to niesłuszne przyzwyczajenie. Zimą mięso tej ryby jest zwykle tłuste i pachnie mułem. Natomiast latem i wczesną jesienią można zjeść smaczne nieprzerośnięte sztuki, które łatwo kupić u hodowców w całej Polsce. Najlepiej moim zdaniem smakuje z dodatkiem świeżego sosu chrzanowego. Równie smaczną rybą jest okoń, którego można usmażyć na patelni w chrupiącej panierce. Na szlacheckich stołach gościł wyśmienity pieczony szczupak, warto wrócić do tej tradycji. Na grilla świetnie nadaje się pstrąg, którego pieczemy w folii aluminiowej. W wielu restauracjach spróbujecie pysznego sandacza podawanego np. z sosem cytrynowym. Bałtyk oferuje bogactwo ryb słonowodnych, a wśród nich śledzie. Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu koreczki przyrządzane na sposób kaszubski. Inną przepyszną rybą, które można zjeść nad morzem jest halibut. Podawany może być na sposób myśliwski – zawinięty w liście kapusty z dodatkiem sera i jałowca. Warto więc odkurzyć stare przepisy naszych babć i spróbować samemu przyrządzić w domu którąś z wymienionych ryb. Polskie wody oferują bogactwo różnych smakołyków, trzeba tylko powrócić do naszych korzeni.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Własna praca to wielka satysfakcjaWłasna praca to wielka satysfakcja
    Dzisiejszy świat kuchni jest bardzo bogaty. Można dostać w sklepie właściwie wszystko, aby samemu przygotować wartościowy posiłek. Gotowanie to sztuka, która spełnia człowieka. Wielu uważa, że ślęczenie przy garach to …
  • Bierz udział w konkursachBierz udział w konkursach
    Z pewnością każdy z nas zdążył już zauważyć, że co krok mamy styczność z różnymi konkursami, gdzie do wygrania są naprawdę ciekawe i wartościowe nagrody. Często zazdrościmy ludziom, którzy owe …