Biszkopt to jeden z najpopularniejszych rodzajów ciast, pieczony w różnych konfiguracjach i układach. Z całą pewnością warto więc poznać dobry przepis na to właśnie ciasto, aby znaleźć najlepszy dla siebie sposób na przygotowywanie biszkoptu. A zadanie nie jest tak trudne, jak by się mogło wielu z nas wydawać. I choć sądzi się, że upieczenie biszkoptu wymaga dużej wprawy oraz sporej ilości wiedzy oraz umiejętności, to tak naprawdę, wszystko jest kwestią odpowiednich proporcji oraz prostej techniki. Podstawą do biszkoptu są jajka, mąka tortowa oraz proszek do pieczenia, a także masło. Wykorzystując te składniki można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego bez większych problemów. Kluczem do sukcesu jest oddzielenie białek od żółtek i stworzenie z białek dobrej, sztywnej piany. Pozostałe składniki należy ze sobą połączyć i dobrze zmiksować, a następnie, już na sam koniec dodać do nich właśnie pianę z białek, nie miksując jej, a jedynie delikatnie łącząc z pozostałymi składnikami tak, by nie straciła w żaden sposób puszystości. Pamiętać należy również o tym, że biszkopt piecze się w tortownicy w temperaturze nie wyższej niż 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut. A zaraz po upieczeniu, aby biszkopt nie opadł, należy nim, jakkolwiek to nie brzmi, rzucić o podłogę. I dzięki temu stworzymy naprawdę dobry biszkopt.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia- miejsce spotkańKuchnia- miejsce spotkań
    Gdy przychodzimy do naszych znajomych na kawę, czy też po prostu po dłuższym czasie porozmawiać możemy zauważyć to, że coraz częściej możemy się spotkać z tym, że znajomi proponują nam …
  • Na czym smażyć, aby było smacznie i zdrowoNa czym smażyć, aby było smacznie i zdrowo
    Kilkadziesiąt lat temu, w polskiej kuchni królował smalec i masło, najlepiej takie prosto ze wsi, oraz olej rzepakowy, notabene najlepszy olej roślinny – te trzy produkty używane były niemal do …