Warto zastanowić się nad tym, dlaczego w małych miastach, które mogłyby przyciągnąć turystów, spragnionych ciszy, spokoju, ładnych widoków i dobrej kuchni brak regionalnych restauracji. A szkoda, bo jedzenie mogłoby być jednym z produktów turystycznych i przyciągać wielu ludzi. W ten sposób miasto mogłoby zarobić. Mimo perspektywy zysku, lokale gastronomiczne nie decydują się na regionalne potrawy i stawiają na dobrze znaną pizzę. Otóż przyczyna tkwi w zasobności portfeli mieszkańców takich małych miast. Otóż klientelę stanowią gównie młodzi ludzi, poniżej 30 roku życia. Stan ich finansów nie jest najlepszy, dlatego wolą oni kupić pizze bądź kebaba od czasu do czasu, płacąc poniżej 20 zł. Tymczasem koszt potraw regionalnych może oscylować w granicach 30 zł, a nawet więcej. Niestety mieszkańców często nie stać, żeby tyle płacić za jedzenie. Co więcej kuchnia regionalna ma swoich smakoszy i zadowoli każdego podniebienia. Szczególnie młodzi ludzi, wychowani na przetworzonej żywności, najpewniej nie polubią potraw z naturalnych składników, które były przyrządzane dawno temu.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Programy o gotowaniuProgramy o gotowaniu
    W telewizji z pewnością każdy z nas niejednokrotnie miał okazję do tego, aby spotkać się z różnego rodzaju programami odnoście kuchni. Bardzo wiele z nich prowadzonych jest przez osoby znane …
  • Catering po swojemuCatering po swojemu
    Zbliża się jakaś wyjątkowa impreza w Twoim życiu, a ty nie masz pieniędzy, ani pomysłu jak zadbać o jedzenie? Możesz w bardzo prosty sposób nauczyć się jak zorganizować własny catering …