Warto zastanowić się nad tym, dlaczego w małych miastach, które mogłyby przyciągnąć turystów, spragnionych ciszy, spokoju, ładnych widoków i dobrej kuchni brak regionalnych restauracji. A szkoda, bo jedzenie mogłoby być jednym z produktów turystycznych i przyciągać wielu ludzi. W ten sposób miasto mogłoby zarobić. Mimo perspektywy zysku, lokale gastronomiczne nie decydują się na regionalne potrawy i stawiają na dobrze znaną pizzę. Otóż przyczyna tkwi w zasobności portfeli mieszkańców takich małych miast. Otóż klientelę stanowią gównie młodzi ludzi, poniżej 30 roku życia. Stan ich finansów nie jest najlepszy, dlatego wolą oni kupić pizze bądź kebaba od czasu do czasu, płacąc poniżej 20 zł. Tymczasem koszt potraw regionalnych może oscylować w granicach 30 zł, a nawet więcej. Niestety mieszkańców często nie stać, żeby tyle płacić za jedzenie. Co więcej kuchnia regionalna ma swoich smakoszy i zadowoli każdego podniebienia. Szczególnie młodzi ludzi, wychowani na przetworzonej żywności, najpewniej nie polubią potraw z naturalnych składników, które były przyrządzane dawno temu.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Co jest ważne przy robieniu sosu na gorącoCo jest ważne przy robieniu sosu na gorąco
    Żeby zrobić dobry sos na ciepło, taki na przykład do tradycyjnych kotletów czy też po prostu do polania ziemniaków (tak po staropolsku), dobrze jest mieć w kuchni pewne sprzęty i …
  • Oliwa z oliwek sklep internetowyOliwa z oliwek sklep internetowy
    Oliwa z oliwek sklep internetowy źródłem zdrowia i witamin. Czy wiesz, że najbardziej długowieczni mieszkańcy Ziemi urodzili się na pewnej greckiej wyspie oraz w określonym rejonie Japonii? Naukowcy dowiedli, że …