Warto zastanowić się nad tym, dlaczego w małych miastach, które mogłyby przyciągnąć turystów, spragnionych ciszy, spokoju, ładnych widoków i dobrej kuchni brak regionalnych restauracji. A szkoda, bo jedzenie mogłoby być jednym z produktów turystycznych i przyciągać wielu ludzi. W ten sposób miasto mogłoby zarobić. Mimo perspektywy zysku, lokale gastronomiczne nie decydują się na regionalne potrawy i stawiają na dobrze znaną pizzę. Otóż przyczyna tkwi w zasobności portfeli mieszkańców takich małych miast. Otóż klientelę stanowią gównie młodzi ludzi, poniżej 30 roku życia. Stan ich finansów nie jest najlepszy, dlatego wolą oni kupić pizze bądź kebaba od czasu do czasu, płacąc poniżej 20 zł. Tymczasem koszt potraw regionalnych może oscylować w granicach 30 zł, a nawet więcej. Niestety mieszkańców często nie stać, żeby tyle płacić za jedzenie. Co więcej kuchnia regionalna ma swoich smakoszy i zadowoli każdego podniebienia. Szczególnie młodzi ludzi, wychowani na przetworzonej żywności, najpewniej nie polubią potraw z naturalnych składników, które były przyrządzane dawno temu.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjna
    Współczesne gotowanie niewątpliwie diametralnie zmieniło swoje oblicze. Dziś nie czas spędzany w kuchni decyduje o jakości i smakowitości przyrządzanych posiłków, ale raczej wykorzystany sprzęt. Trudno zaprzeczyć, że ludzie, zwłaszcza młodzi, …
  • Gotowanie w TV
    Gotowanie najlepszych kulinarnych dań, może wpłynąć na naszą renomę, jak i na umiejętności, których doświadczyliśmy w niejednej kuchni. Każdy ma w końcu pełne prawo, aby nauczyć się zdobywać dla siebie …