Różnego rodzaju zboża uprawiane są przez ludzi chyba w każdym zakątku świata. Ich przeznaczenie jest różne – czasami spożywa się je jako kaszę, innym razem służą produkcji mąki, która z kolei jest podstawowym składnikiem tak wielu dań, że nie sposób byłoby wymienić je wszystkie – wystarczy wspomnieć o takich, znanych na pewno każdemu artykułach, jak pieczywo i ciasta, kluski wraz z makaronem, naleśniki i inne placki czy nawet zupy, w procesie gotowania których używa się jej bardzo często – głównie w celu zagęszczenia przygotowywanego wywaru. Jak więc widać, rola zbóż i produktów pochodzących z ich przetworzenia jest ogromna i widoczna w każdej tradycji kulinarnej świata – wszędzie bowiem spożywa się różnego rodzaju makarony lub kluski, wszędzie przygotowuje się rozmaite wypieki. Także przeróżne kasze, popularne zwłaszcza w naszej części Europy często są głównym składnikiem posiłków. Naprawdę trudno byłoby sobie wyobrazić świat bez ich obecności, lub też znaleźć choć jedną kuchnię z nich nie korzystających.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zapiekanka jako polski fast-foodZapiekanka jako polski fast-food
    Większość fast-foodów jest obcej proweniencji. Tymczasem nasz kraj też ma swój wkład w asortyment szybkiego jedzenia. W czasach PRL-u zaczęły być popularne zapiekanki. Pod tą nazwą kryje się płaska, podłużna, …
  • Przejście całej rodziny na dietęPrzejście całej rodziny na dietę
    Stosowanie różnego rodzaju diet w dzisiejszych czasach nie jest żadną nowością. Bardzo często bowiem zdarza się tak, że ktoś decyduje się zrzucić kilka zbędnych kilogramów z uwagi na swoje zdrowie. …