Różnego rodzaju zboża uprawiane są przez ludzi chyba w każdym zakątku świata. Ich przeznaczenie jest różne – czasami spożywa się je jako kaszę, innym razem służą produkcji mąki, która z kolei jest podstawowym składnikiem tak wielu dań, że nie sposób byłoby wymienić je wszystkie – wystarczy wspomnieć o takich, znanych na pewno każdemu artykułach, jak pieczywo i ciasta, kluski wraz z makaronem, naleśniki i inne placki czy nawet zupy, w procesie gotowania których używa się jej bardzo często – głównie w celu zagęszczenia przygotowywanego wywaru. Jak więc widać, rola zbóż i produktów pochodzących z ich przetworzenia jest ogromna i widoczna w każdej tradycji kulinarnej świata – wszędzie bowiem spożywa się różnego rodzaju makarony lub kluski, wszędzie przygotowuje się rozmaite wypieki. Także przeróżne kasze, popularne zwłaszcza w naszej części Europy często są głównym składnikiem posiłków. Naprawdę trudno byłoby sobie wyobrazić świat bez ich obecności, lub też znaleźć choć jedną kuchnię z nich nie korzystających.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Ruskie pierogi
    Ludzie bardzo lubią przyjeżdżając do poszczególnych krajów zjadać potrawy przede wszystkim tradycyjne, których nie będą w stanie dostać nigdzie indziej. W tej kwestii ważnym elementem staje się sama kultura oraz …
  • Jadłospis na dziś
    To, co spożywa się codziennie ma ogromne znaczenie na wyczulenie swojego smaku. Czasami spożywanie nadmiernej ilości tych samych pokarmów zupełnie zatracają harmonię postrzegania walorów danego posiłku. Zdecydowanie lepiej jest określać …