Różnego rodzaju zboża uprawiane są przez ludzi chyba w każdym zakątku świata. Ich przeznaczenie jest różne – czasami spożywa się je jako kaszę, innym razem służą produkcji mąki, która z kolei jest podstawowym składnikiem tak wielu dań, że nie sposób byłoby wymienić je wszystkie – wystarczy wspomnieć o takich, znanych na pewno każdemu artykułach, jak pieczywo i ciasta, kluski wraz z makaronem, naleśniki i inne placki czy nawet zupy, w procesie gotowania których używa się jej bardzo często – głównie w celu zagęszczenia przygotowywanego wywaru. Jak więc widać, rola zbóż i produktów pochodzących z ich przetworzenia jest ogromna i widoczna w każdej tradycji kulinarnej świata – wszędzie bowiem spożywa się różnego rodzaju makarony lub kluski, wszędzie przygotowuje się rozmaite wypieki. Także przeróżne kasze, popularne zwłaszcza w naszej części Europy często są głównym składnikiem posiłków. Naprawdę trudno byłoby sobie wyobrazić świat bez ich obecności, lub też znaleźć choć jedną kuchnię z nich nie korzystających.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Tanie potrawy dla studentów
    Dostarczanie naszym organizmom składników odżywczych jest sprawą nader ważną, aby mieć pełna kontrolę nad nimi i pewność, że zachowamy odpowiednie zdrowie naszego organizmu. W momencie kiedy nie jesteśmy w stanie …
  • Zły wybór posiłków niesie za sobą grube konsekwencję
    Kuchnia w dzisiejszych czasach bez wątpienia zanika. Mimo iż powstaje mnóstwo nowych programów na ten temat mało kto z nich korzysta. Oczywiście oglądalność rośnie ale to nie oznacza, że ludzie …