Czynności związane z przyrządzaniem posiłków w kuchni nie odbywają się tylko w jednym miejscu lecz przesuwają się od spiżarki do lodówki poprzez stół przygotowawczy, miejsce do mycia i obróbka cieplna wszystkich potraw. Urządzenie współczesnej kuchni powinno być dostosowane do przebiegu całego procesu kulinarnego i musi z niego ściśle wynikać to, aby wykonywanie poszczególnych czynności było bez zbędnej bieganiny i straty czasu. Dlatego dobre rozmieszczenie tych stanowisk powinno być w taki sposób, aby mieć dostęp do wszystkich potrzebnych produktów spożywczych. Wiąże się to też z odpowiednią wysokością mebli kuchennych i urządzeń typu lodówka, piec do gotowania czy zmywarka. Wszystkie szafki w kuchni powinny być zawieszone tak ,aby były w zasięgu naszej ręki osoby tam stojącej. W małych kuchniach każdy metr powierzchni musi być racjonalnie wykorzystany przez odpowiednio dobrane meble, aby wszystkie naczynia i narzędzia pracy znalazły właściwe miejsce. Wszystko tez zależy jaki kształt ma ta kuchnia i ile metrów kwadratowych liczy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Dania tylko dla bogatych
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu wyjść do restauracji i zjeść coś dobrego, jest to często duże nadszarpnięcie naszego portfela. A co byście powiedzieli na posiłek kosztujący kilkaset …
  • Dania na wesele
    W życiu większości z nas zdarza się taka magiczna chwila kiedy decydujemy się na rozpoczęcie zupełnie nowej drogi życiowej z naszą drugą połówką. Samo przygotowanie się do wesela to nie …