Czynności związane z przyrządzaniem posiłków w kuchni nie odbywają się tylko w jednym miejscu lecz przesuwają się od spiżarki do lodówki poprzez stół przygotowawczy, miejsce do mycia i obróbka cieplna wszystkich potraw. Urządzenie współczesnej kuchni powinno być dostosowane do przebiegu całego procesu kulinarnego i musi z niego ściśle wynikać to, aby wykonywanie poszczególnych czynności było bez zbędnej bieganiny i straty czasu. Dlatego dobre rozmieszczenie tych stanowisk powinno być w taki sposób, aby mieć dostęp do wszystkich potrzebnych produktów spożywczych. Wiąże się to też z odpowiednią wysokością mebli kuchennych i urządzeń typu lodówka, piec do gotowania czy zmywarka. Wszystkie szafki w kuchni powinny być zawieszone tak ,aby były w zasięgu naszej ręki osoby tam stojącej. W małych kuchniach każdy metr powierzchni musi być racjonalnie wykorzystany przez odpowiednio dobrane meble, aby wszystkie naczynia i narzędzia pracy znalazły właściwe miejsce. Wszystko tez zależy jaki kształt ma ta kuchnia i ile metrów kwadratowych liczy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Przekąski, które nie tucząPrzekąski, które nie tuczą
    Wszyscy, którzy starają się prowadzić zdrową kuchnię wiedzą doskonale jak nie zdrowo jest podjadać miedzy posiłkami, szczególnie wtedy, kiedy za przekąskę służą ciasta, czekolada czy też wysokokaloryczne batoniki bądź tez …
  • Piątkowe menu nie musi być nudnePiątkowe menu nie musi być nudne
    Wiele osób, które zajmują się prowadzeniem domu lub gotują codziennie obiady, często zastanawia się co podać swojej rodzinie w piątek. Najszybciej do głowy przychodzi nam ryba, jednak jedzenie jej w …