Czynności związane z przyrządzaniem posiłków w kuchni nie odbywają się tylko w jednym miejscu lecz przesuwają się od spiżarki do lodówki poprzez stół przygotowawczy, miejsce do mycia i obróbka cieplna wszystkich potraw. Urządzenie współczesnej kuchni powinno być dostosowane do przebiegu całego procesu kulinarnego i musi z niego ściśle wynikać to, aby wykonywanie poszczególnych czynności było bez zbędnej bieganiny i straty czasu. Dlatego dobre rozmieszczenie tych stanowisk powinno być w taki sposób, aby mieć dostęp do wszystkich potrzebnych produktów spożywczych. Wiąże się to też z odpowiednią wysokością mebli kuchennych i urządzeń typu lodówka, piec do gotowania czy zmywarka. Wszystkie szafki w kuchni powinny być zawieszone tak ,aby były w zasięgu naszej ręki osoby tam stojącej. W małych kuchniach każdy metr powierzchni musi być racjonalnie wykorzystany przez odpowiednio dobrane meble, aby wszystkie naczynia i narzędzia pracy znalazły właściwe miejsce. Wszystko tez zależy jaki kształt ma ta kuchnia i ile metrów kwadratowych liczy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Każda kuchnia narodowa ma swój charakterystyczny smakKażda kuchnia narodowa ma swój charakterystyczny smak
    O tym, że istnieje tyle kuchni narodowych, ile jest krajów na świecie, wiadomo nie od dziś. Jednakże czy ktoś kiedyś zastanawiał się, jakie są charakterystyczne cechy smaków świata? Ktoś kiedyś …
  • Smaki znane z dzieciństwaSmaki znane z dzieciństwa
    Smak to jeden z tych zmysłów, za pomocą którego poznajemy świat. Dlatego też, smaki pozwalają nam na odtworzenie pewnych wspomnień, które powiązane są z nimi. Najwięcej takich wspomnień smakowych mamy …