W naszym kraju, w którym katolicyzm jest religią obowiązującą, od dawna utarł się zwyczaj jedzenia ryb tylko w piątek, z racji wstrzymywania się tego dnia od pokarmów mięsnych. Specjaliści w całym kraju pragną walczyć z tym przyzwyczajeniem apelując, iż ryby powinno spożywać się znacznie częściej niż raz w tygodniu. Jak większość z nas wie, ryby to doskonały składnik diety każdego człowieka, niezależnie od jego wieku. Pomagają one dostarczyć niezbędnych witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania czy dorastania. Jedzenie potraw rybnych korzystnie wpływa także na poziom cholesterolu czy wzrok. W Polsce powstaje obecnie coraz więcej restauracji, które w swojej ofercie posiadają same dania rybne. Możemy w nich zjeść rybę pod różną postacią, łącznie z rybną tortillą. Wszystko to ma na celu rozpowszechnienie ryb w naszej codziennej diecie, nie tylko tej piątkowej. Powstaje także coraz więcej książek kucharskich, w których znajdziemy łatwe przepisy na rybne potrawy. Warto więc skorzystać z rad ekspertów i już od dziś wprowadzić je do swojej diety na stałe, a nie tylko okazjonalnie. Dzięki temu polepszymy swój stan zdrowia, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia przyszłościKuchnia przyszłości
    Każdy z nas jest doskonale świadom tego, jak niezbędne są dla współczesnego człowieka sprzęty i urządzenia, w które wyposażamy nasze kuchnie. Sprzęty te ułatwiają nam pracę, wyręczają nas, pozwalając ograniczyć …
  • Dania tylko dla bogatychDania tylko dla bogatych
    Każdy z nas lubi od czasu do czasu wyjść do restauracji i zjeść coś dobrego, jest to często duże nadszarpnięcie naszego portfela. A co byście powiedzieli na posiłek kosztujący kilkaset …