W naszym kraju, w którym katolicyzm jest religią obowiązującą, od dawna utarł się zwyczaj jedzenia ryb tylko w piątek, z racji wstrzymywania się tego dnia od pokarmów mięsnych. Specjaliści w całym kraju pragną walczyć z tym przyzwyczajeniem apelując, iż ryby powinno spożywać się znacznie częściej niż raz w tygodniu. Jak większość z nas wie, ryby to doskonały składnik diety każdego człowieka, niezależnie od jego wieku. Pomagają one dostarczyć niezbędnych witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania czy dorastania. Jedzenie potraw rybnych korzystnie wpływa także na poziom cholesterolu czy wzrok. W Polsce powstaje obecnie coraz więcej restauracji, które w swojej ofercie posiadają same dania rybne. Możemy w nich zjeść rybę pod różną postacią, łącznie z rybną tortillą. Wszystko to ma na celu rozpowszechnienie ryb w naszej codziennej diecie, nie tylko tej piątkowej. Powstaje także coraz więcej książek kucharskich, w których znajdziemy łatwe przepisy na rybne potrawy. Warto więc skorzystać z rad ekspertów i już od dziś wprowadzić je do swojej diety na stałe, a nie tylko okazjonalnie. Dzięki temu polepszymy swój stan zdrowia, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kwaśny smak, jako przemiana wody, ognia i ziemi
    Każdy z nas ma swoje własne upodobania, również w dziedzinie gastronomii. Jednakże biorąc pod uwagę różnorodność smaków i potraw ciężko się oprzeć pokusom kuchni. W takich sytuacjach bardzo często kosztujemy …
  • Szybko żyjemy, szybko jemy
    Świat kulinariów mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Bary szybkiej obsługi to w zasadzie standard, restauracje wyrastające na każdym kroku, szkoły gastronomiczne i cała kultura kulinariów ewoluowała stawiając przeciętnego …