Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na co dzień dostępne w naszym handlu są także korzystne dla naszego zdrowia, możemy być dumni z faktu, że to u nas rośnie popularny i jednocześnie najlepszy orzech włoski. Okazało się, że orzechy włoskie zawierają białko na tyle wartościowe, że może być ono alternatywą dla mięsa. Znajdziemy w nim także witaminy, błonnik, minerały. Nie zawiera związków wywołujących alergię. W polskiej kuchni orzechy włoskie są znane od wieków, kiedyś robiono z nich wiele ekstraktów mających wspomóc zdrowie. Do dziś, wiele osób czeka, aż na drzewach zawiążą się orzechy w zielonych łupinkach, z których robi się doskonałą nalewkę alkoholową, ponoć dobrą na wszystko. Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie – ciasta, ciasteczka, torty, lody z mielonymi orzechami mają wspaniały, niepowtarzalny smak. Tarte orzechy włoskie mogą także służyć jako panierka do smażonych mięs, z pewnością zdrowsza, niż tradycyjna, z mąki i jajek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Zadbaj o smaczne potrawyZadbaj o smaczne potrawy
    W dzisiejszych czasach człowiek przyzwyczaił się przede wszystkim do tego, aby żyć w wygodzie. Dlatego też naprawdę bardzo często dochodzi do tego, kiedy to człowiek woli kupować gotowe już produkty. …
  • Smak świeżych ziółSmak świeżych ziół
    Niewielki parapet w kuchni a na nim w kilku szeregach, w doniczkach pełno ziół. Ich zapach roznosi się zwłaszcza o poranku, kiedy to nasze wrażliwe noski są szczególnie wrażliwe. Prawdziwe …