Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na co dzień dostępne w naszym handlu są także korzystne dla naszego zdrowia, możemy być dumni z faktu, że to u nas rośnie popularny i jednocześnie najlepszy orzech włoski. Okazało się, że orzechy włoskie zawierają białko na tyle wartościowe, że może być ono alternatywą dla mięsa. Znajdziemy w nim także witaminy, błonnik, minerały. Nie zawiera związków wywołujących alergię. W polskiej kuchni orzechy włoskie są znane od wieków, kiedyś robiono z nich wiele ekstraktów mających wspomóc zdrowie. Do dziś, wiele osób czeka, aż na drzewach zawiążą się orzechy w zielonych łupinkach, z których robi się doskonałą nalewkę alkoholową, ponoć dobrą na wszystko. Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie – ciasta, ciasteczka, torty, lody z mielonymi orzechami mają wspaniały, niepowtarzalny smak. Tarte orzechy włoskie mogą także służyć jako panierka do smażonych mięs, z pewnością zdrowsza, niż tradycyjna, z mąki i jajek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Dania amerykańskieDania amerykańskie
    Dla nas takie posiłki, są jak najbardziej cenne i gwarantują nam dostęp do prowadzenia wysokiej klasy żywności. Oczywiście pod warunkiem, że doskonale znamy ich pochodzenie i wiemy, z czego są …
  • Co najlepiej gotować?Co najlepiej gotować?
    Najlepsze są dania, jakie mają szczególny i ważny dla nas smak, a tym samym, z których dość prosto nam się korzysta. użytkowanie ich jest dla każdego prawidłowym krokiem, aby móc …