Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na co dzień dostępne w naszym handlu są także korzystne dla naszego zdrowia, możemy być dumni z faktu, że to u nas rośnie popularny i jednocześnie najlepszy orzech włoski. Okazało się, że orzechy włoskie zawierają białko na tyle wartościowe, że może być ono alternatywą dla mięsa. Znajdziemy w nim także witaminy, błonnik, minerały. Nie zawiera związków wywołujących alergię. W polskiej kuchni orzechy włoskie są znane od wieków, kiedyś robiono z nich wiele ekstraktów mających wspomóc zdrowie. Do dziś, wiele osób czeka, aż na drzewach zawiążą się orzechy w zielonych łupinkach, z których robi się doskonałą nalewkę alkoholową, ponoć dobrą na wszystko. Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie – ciasta, ciasteczka, torty, lody z mielonymi orzechami mają wspaniały, niepowtarzalny smak. Tarte orzechy włoskie mogą także służyć jako panierka do smażonych mięs, z pewnością zdrowsza, niż tradycyjna, z mąki i jajek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Coraz modniejsze gotowanie
    Gotowania, jako sposób przyrządzania rozmaitych potraw wraca do łask. Wciąż jest wielu zwolenników smażenia, pieczenia, duszenia w tłustych sosach, ale potrawy gotowane stają się modne. Kulinaria jako sztuka opisująca różnorodne …
  • Internetowy sklep meblowy
    Zakup mebli w sieci. Chyba każdy, kto jest na etapie urządzania własnego domu czy mieszkania wie, jak wielkim wydatkiem może być zakup mebli. Zależnie od tego, jakie nas interesują ich …