Amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowszym i najbogatszym w odżywcze składniki jest spośród wszystkich orzechów, orzech włoski. Zawiera najwięcej przeciwutleniaczy o lepszych właściwościach od innych. Chociaż inne orzechy, które są na co dzień dostępne w naszym handlu są także korzystne dla naszego zdrowia, możemy być dumni z faktu, że to u nas rośnie popularny i jednocześnie najlepszy orzech włoski. Okazało się, że orzechy włoskie zawierają białko na tyle wartościowe, że może być ono alternatywą dla mięsa. Znajdziemy w nim także witaminy, błonnik, minerały. Nie zawiera związków wywołujących alergię. W polskiej kuchni orzechy włoskie są znane od wieków, kiedyś robiono z nich wiele ekstraktów mających wspomóc zdrowie. Do dziś, wiele osób czeka, aż na drzewach zawiążą się orzechy w zielonych łupinkach, z których robi się doskonałą nalewkę alkoholową, ponoć dobrą na wszystko. Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie – ciasta, ciasteczka, torty, lody z mielonymi orzechami mają wspaniały, niepowtarzalny smak. Tarte orzechy włoskie mogą także służyć jako panierka do smażonych mięs, z pewnością zdrowsza, niż tradycyjna, z mąki i jajek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Tradycyjne świętaTradycyjne święta
    Tradycyjne święta z pewnością spędza się w gronie rodzinnym. Tutaj absolutnie nie ma mowy o tym, żeby zabrakło dwunastu potraw. Każdy z pewnością liczy takie potrawy. Jest ich dość dużo. …
  • Ekstrakt z aceroliEkstrakt z aceroli
    Wyjątkowo zdrowy owoc. Owoce i warzywa znajdują się na samym dole piramidy żywieniowej, co oznacza, że powinny stanowić podstawę jadłospisu każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Zawierają mnóstwo cennych składników …