Każdy z nas kiedyś był dzieckiem i każdy z nas zna smaki z dzieciństwa. Te wszystkie słodkie przysmaki jakie dawali nam rodzice i nasze babcie z pewnością zostały zapamiętane do dziś. Zawsze to były desery wykonywane domowej roboty, ze świeżego mleka na przykład kasza z mlekiem i z cynamonem, ryż z jabłkami na mleku, galaretki, budynie i kisiele i wiele innych wspaniałych rzeczy robionych właśnie dla nas na deser. To zwykle babcie rozpieszczały swoje wnuki i zawsze miały czas na zrobienie czegoś pysznego. Wszystko było zdrowe, świeże i takie smaczne i słodkie nie to to dziś. Obecnie nikt nie ma czasu na robienie deserów ponieważ świat jest bardzo zagoniony i człowiek bardzo dużo pracuje. Za to można kupić to wszystko w sklepach już gotowe i pięknie opakowane, choć nie zawsze zdrowe. Często są tam konserwanty a nieświadomi rodzice kupują takie produkty swoim pociechom. Warto się zatem zastanowić, czy zdrowo są odżywiane nasze dzieci i czy lepiej zrobić słodki deser w domu niż kupić ze sklepowych półek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Polacy uwielbiają dania mięsnePolacy uwielbiają dania mięsne
    Z najnowszych sondaży, przeprowadzonych wśród Polaków okazuje się, że najbardziej preferują oni dania mięsne. Mowa tu nie tylko o mężczyznach, ale także kobietach i dzieciach. Większość z nich nie wyobraża …
  • Szkoły gotowania – zdobywaniem wiedzy kulinarnej i relaksemSzkoły gotowania – zdobywaniem wiedzy kulinarnej i relaksem
    Powszechnym sposobem na kilkudniowe wakacje są szkoły gotowania. Francja, Wielka Brytania zapraszają panie domu na naukę pod okiem najlepszych szefów kuchni. Dawne kompleksy budynków wiejskich, odrestaurowane, usytuowane wśród zieleni, ogrodów, …