Każdy z nas kiedyś był dzieckiem i każdy z nas zna smaki z dzieciństwa. Te wszystkie słodkie przysmaki jakie dawali nam rodzice i nasze babcie z pewnością zostały zapamiętane do dziś. Zawsze to były desery wykonywane domowej roboty, ze świeżego mleka na przykład kasza z mlekiem i z cynamonem, ryż z jabłkami na mleku, galaretki, budynie i kisiele i wiele innych wspaniałych rzeczy robionych właśnie dla nas na deser. To zwykle babcie rozpieszczały swoje wnuki i zawsze miały czas na zrobienie czegoś pysznego. Wszystko było zdrowe, świeże i takie smaczne i słodkie nie to to dziś. Obecnie nikt nie ma czasu na robienie deserów ponieważ świat jest bardzo zagoniony i człowiek bardzo dużo pracuje. Za to można kupić to wszystko w sklepach już gotowe i pięknie opakowane, choć nie zawsze zdrowe. Często są tam konserwanty a nieświadomi rodzice kupują takie produkty swoim pociechom. Warto się zatem zastanowić, czy zdrowo są odżywiane nasze dzieci i czy lepiej zrobić słodki deser w domu niż kupić ze sklepowych półek.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Tajemnica odpowiednio przygotowanej potrawyTajemnica odpowiednio przygotowanej potrawy
    Wiele miejscowości może poszczycić się czymś charakterystycznym, czymś z czego słynie, co jest wizytówką i niejako rozsławia okolicę. Może to być wiele różnych rzeczy, ale bez wątpienia, niejeden region słynie …
  • Na czym smażyć, aby było smacznie i zdrowoNa czym smażyć, aby było smacznie i zdrowo
    Kilkadziesiąt lat temu, w polskiej kuchni królował smalec i masło, najlepiej takie prosto ze wsi, oraz olej rzepakowy, notabene najlepszy olej roślinny – te trzy produkty używane były niemal do …