O smaku można mówić w bardzo różnych kontekstach. W tym artykule poruszony zostanie jednak odwieczny aspekt, różniący wielu ludzi. Jak wiadomo, różne kraje i regiony oznaczają również i różne smaki, jest jednak pewna specyficzna cecha, które obowiązuje niezależnie od kultury czy kraju. Mowa o smaku ostrym i łagodnym. Zarówno smak ostry, jak i łagodny mają wyrównaną liczbę faworytów. Smaki pikantne i ostre są przypisywane niektórym kuchniom, jak na przykład meksykańskiej. Okazuje się, że nawet tam pojawiają się osoby, które za ostrymi potrawami nie przepadają. Wracając jednak do kraju… Otóż okazuje się, że w Polsce pasjonatami ostrych dań i przypraw są z reguły mężczyźni. Z reguły, bowiem nie oznacza to wcale reguły, jest wiele kobiet, które wręcz ubóstwiają ostre dania. Najgorzej dogodzić miłośnikom odmiennych smaków podczas codziennego gotowania, na szczęście polskie gospodynie mają na to wiele sposobów. Okazuje się, że smak ostry i łagodny ma znaczenie nie tylko w przypadku preferencji i upodobań, ale odgrywa również znaczenie zdrowotne. Niektórym osobom ostre przyprawy i dania są wręcz zalecane i wskazane, innym z kolei zupełnie zakazane. Mowa głównie o schorzeniach związanych z układem krążeniowym.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kotlet pożarski – przodek naszego mielonegoKotlet pożarski – przodek naszego mielonego
    Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według …
  • Ruskie pierogiRuskie pierogi
    Ludzie bardzo lubią przyjeżdżając do poszczególnych krajów zjadać potrawy przede wszystkim tradycyjne, których nie będą w stanie dostać nigdzie indziej. W tej kwestii ważnym elementem staje się sama kultura oraz …