Niewielki parapet w kuchni a na nim w kilku szeregach, w doniczkach pełno ziół. Ich zapach roznosi się zwłaszcza o poranku, kiedy to nasze wrażliwe noski są szczególnie wrażliwe. Prawdziwe gotowanie to wulkan pełen smaków, barw, zapachów. Wydobycie zwłaszcza smaku z poszczególnych składników i uczynienie go przewodnią myślą całego dania jest nie lada sztuką. Wielu popełnia błąd stosując wszelkiego rodzaju kostki, które są niczym innym jak zbitkiem soli, barwników i wzmacniaczy smaku. Tymczasem owe kostki po prostu zabijają potrawę w momencie gdy się je dodaje. Przykładem może być samodzielnie wykonany sos pomidorowy, do którego użyje się świeżej bazylii czy rozmarynu. Maliny w połączeniu ze świeżo zerwaną miętą nigdy nie smakują lepiej. Podobnie jeśli przygotowujemy smaczne spagetti. Słoikowe specjały dalekie są od określenia „smaczne”, nie mówiąc już o cenie, która w rzeczywistości jest kilkaset razy wyższa aniżeli sos własnej roboty. Nie trzeba być wirtuozem smaków ale nawet przy najbardziej ascetycznej kuchni warto zadbać o naturalność, która będzie charakterystyczna dla każdego. Dzięki ziołom potrawy zyskują swój niepowtarzalny smak a poza tym ich dobór w dużej mierze zależy od nas samych, od efektu jaki chcemy poczuć.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Dobre smakiDobre smaki
    Trudno tak naprawdę powiedzieć, które ze smaków tak naprawdę są najlepsze. Każdy człowiek ma inny gust kulinarny, i każdemu smakuje co innego. Jednak są tradycyjne potrawy, którymi się zajadamy. Gusta …
  • Mleczne śniadaniaMleczne śniadania
    Mleczne śniadania to przede wszystkim bardzo konkretnie zaprezentowane elementy takich posiłków jak miedzy innymi płatki śniadaniowe. Mleczne dania to także wszelkiego rodzaju zupki, przykładowo zupa mleczna jest tutaj wspaniałym i …