Niewielki parapet w kuchni a na nim w kilku szeregach, w doniczkach pełno ziół. Ich zapach roznosi się zwłaszcza o poranku, kiedy to nasze wrażliwe noski są szczególnie wrażliwe. Prawdziwe gotowanie to wulkan pełen smaków, barw, zapachów. Wydobycie zwłaszcza smaku z poszczególnych składników i uczynienie go przewodnią myślą całego dania jest nie lada sztuką. Wielu popełnia błąd stosując wszelkiego rodzaju kostki, które są niczym innym jak zbitkiem soli, barwników i wzmacniaczy smaku. Tymczasem owe kostki po prostu zabijają potrawę w momencie gdy się je dodaje. Przykładem może być samodzielnie wykonany sos pomidorowy, do którego użyje się świeżej bazylii czy rozmarynu. Maliny w połączeniu ze świeżo zerwaną miętą nigdy nie smakują lepiej. Podobnie jeśli przygotowujemy smaczne spagetti. Słoikowe specjały dalekie są od określenia „smaczne”, nie mówiąc już o cenie, która w rzeczywistości jest kilkaset razy wyższa aniżeli sos własnej roboty. Nie trzeba być wirtuozem smaków ale nawet przy najbardziej ascetycznej kuchni warto zadbać o naturalność, która będzie charakterystyczna dla każdego. Dzięki ziołom potrawy zyskują swój niepowtarzalny smak a poza tym ich dobór w dużej mierze zależy od nas samych, od efektu jaki chcemy poczuć.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Maszyny do pakowania
    Zarządzanie magazynem. Prowadzenie magazynu nigdy nie jest prostą sprawą. Do zarządzającego nim należy takie zgranie zasobów ludzkich, maszynowych i zarządzania produktem, by dostawy i wydawanie towarów odbywało się bez niepotrzebnych …
  • Prowadzanie własnej gastronomii
    Coraz częściej w Polsce pojawiają się knajpy i restauracje, które są odpowiedzią zwykłych ludzi na konieczność zbudowania własnej firmy. Często nie ma możliwości zdobycia dobrej pracy na rynku zawodowym, więc …