Zbliża się Boże Narodzenie, czyli okres, w którym przez nasze domy przewijają się wspaniałe smaki i zapachy. Jednym z nich jest smak domowego makowca na domowym cieście drożdżowym i z makiem zmielonym i ugotowanym w domu. Niebo w gębie i to dosłownie. Innym smakiem Bożego Narodzenia jest smak np. piernikowych ciasteczek czy w ogóle piernika korzennego według przepisu babci. Miłym jest też smak barszczu z uszkami oraz innych potraw kojarzonych tylko i wyłącznie z tymi świętami. Z Wielkanocą jest podobnie: smak mazurków oraz paschy kojarzy się nieodłącznie z tymi a nie innymi świętami. Dlaczego tak jest? Święta bowiem mają szczególny charakter, który każda gospodyni chce podkreślić w sposób szczególny kulinariami. Poza tym potrawy typowo świąteczne są potrawami czasochłonnymi i drogimi. Na co dzień mało kto może sobie pozwolić na długie gotowanie wykwintnych potraw podczas wielkiego zabiegania. Poza tym, przy dzisiejszych zarobkach mało kto może codziennie gotować ekskluzywne potrawy. Tym samym są jedną z cech charakterystycznych konkretnego święta.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Przejście całej rodziny na dietęPrzejście całej rodziny na dietę
    Stosowanie różnego rodzaju diet w dzisiejszych czasach nie jest żadną nowością. Bardzo często bowiem zdarza się tak, że ktoś decyduje się zrzucić kilka zbędnych kilogramów z uwagi na swoje zdrowie. …
  • Dieta warzywno owocowaDieta warzywno owocowa
    Kuracja oczyszczająca. Niektóre osoby na bieżąco śledzą doniesienia ze świata dietetyki. Nie wynika to tylko z samego zainteresowania tą dziedziną, ale w dużej mierze z chęci poznania i wypróbowania nowych …