Zbliża się Boże Narodzenie, czyli okres, w którym przez nasze domy przewijają się wspaniałe smaki i zapachy. Jednym z nich jest smak domowego makowca na domowym cieście drożdżowym i z makiem zmielonym i ugotowanym w domu. Niebo w gębie i to dosłownie. Innym smakiem Bożego Narodzenia jest smak np. piernikowych ciasteczek czy w ogóle piernika korzennego według przepisu babci. Miłym jest też smak barszczu z uszkami oraz innych potraw kojarzonych tylko i wyłącznie z tymi świętami. Z Wielkanocą jest podobnie: smak mazurków oraz paschy kojarzy się nieodłącznie z tymi a nie innymi świętami. Dlaczego tak jest? Święta bowiem mają szczególny charakter, który każda gospodyni chce podkreślić w sposób szczególny kulinariami. Poza tym potrawy typowo świąteczne są potrawami czasochłonnymi i drogimi. Na co dzień mało kto może sobie pozwolić na długie gotowanie wykwintnych potraw podczas wielkiego zabiegania. Poza tym, przy dzisiejszych zarobkach mało kto może codziennie gotować ekskluzywne potrawy. Tym samym są jedną z cech charakterystycznych konkretnego święta.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Nowoczesne dodatki do kuchniNowoczesne dodatki do kuchni
    Każdy z nas szuka dla siebie w życiu jakiegoś ciekawego hobby dzięki któremu będzie wstanie się w pełni zrelaksować i zapomnieć o wszystkich swoich problemach. Z całą pewnością nie będzie …
  • Kuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjnaKuchnia nowoczesna vs kuchnia tradycyjna
    Współczesne gotowanie niewątpliwie diametralnie zmieniło swoje oblicze. Dziś nie czas spędzany w kuchni decyduje o jakości i smakowitości przyrządzanych posiłków, ale raczej wykorzystany sprzęt. Trudno zaprzeczyć, że ludzie, zwłaszcza młodzi, …