Powszechnym sposobem na kilkudniowe wakacje są szkoły gotowania. Francja, Wielka Brytania zapraszają panie domu na naukę pod okiem najlepszych szefów kuchni. Dawne kompleksy budynków wiejskich, odrestaurowane, usytuowane wśród zieleni, ogrodów, są doskonałym miejscem na tego typu zajęcia. Uczniowie – chętni panowie także mogą skorzystać z lekcji – uczą się kuchni prawie od podstaw. W ogrodzie sąsiadującym z budynkiem poznają podstawowe i bardziej egzotyczne warzywa, owoce, zioła stosowane w kuchni. Popołudnia i wieczory wolne od zajęć spędzane są z reguły w pobliskich winnicach przy degustacji wina, lub w gospodarstwach wiejskich, gdzie poznają zwierzęta hodowlane, sposoby przechowywania żywności, przygotowywanie przetworów owocowych i warzywnych. Egzaminem jest uroczysta kolacja pożegnalna, od początku do końca przygotowana przez uczniów. Jaka to satysfakcja dla kogoś, kto do tej pory umiał zrobić tylko herbatę…Z pewnością pierwsze samodzielnie upieczone ciasto wzbudzi zachwyt całej rodziny.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kotlet pożarski – przodek naszego mielonegoKotlet pożarski – przodek naszego mielonego
    Kotlet mielony jest w naszym kraju bardzo powszechną potrawą i często spożywaną na obiad we wszystkich regionach naszego kraju. W Rosji natomiast podobne danie nazywa się kotlet po pożarsku, według …
  • Naturalna witamina dNaturalna witamina d
    Witamina D. Każdy człowiek, młody, czy stary potrzebuje w swojej diecie witaminy d. Ta witamina jest nam bardzo potrzebna, ponieważ zapobiega chorobom. W organizmie człowieka odgrywa rolę naturalnego antybiotyku. Nie …