Świat kulinariów mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Bary szybkiej obsługi to w zasadzie standard, restauracje wyrastające na każdym kroku, szkoły gastronomiczne i cała kultura kulinariów ewoluowała stawiając przeciętnego człowieka w zupełnie nowym położeniu. Współcześnie liczy się przede wszystkim szybkość jedzenia oraz jego dostępność. Najlepiej też, aby ceny były maksymalnie niskie, ponieważ zupełnie przestaliśmy dbać o to co wkładamy do ust. Nowa kultura jedzenia zaskakuje specjalistów oraz profesjonalnych restauratorów. Widać na ulicach ludzi, którzy są tak otyli, że praktycznie nie da się na nich patrzeć. Sprawa jest jednak o wiele poważniejsza. Szybkie jedzenie mocno uzależnia konsumentów. W domu natomiast, żeby cokolwiek sobie przygotować trzeba najpierw zrobić zakupy w sklepie, a dopiero później przygotować daną potrawę zgodnie z przepisem. W każdym razie nie jest to takie proste i naprawdę wymaga odpowiednich umiejętności, a szybkie jedzenie jest jednak czymś zaskakująco prostym i tanim co wymusza niejako zainteresowanie nim, które jednak nie może przerodzić się w obsesję, a co gorsza nałóg. Podsumowując, żyjemy w trudnych kulinarnie czasach, w których nie liczy się jakość, ale szybkość przyrządzania potrawy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kulinarne podbojeKulinarne podboje
    Niezwykle przydatnym narzędziem może okazać się Internet. Jest to jedno ze źródeł informacji. Z Internetu możemy dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy, na przykład tego co dzieje się na świecie i …
  • Dania na weseleDania na wesele
    W życiu większości z nas zdarza się taka magiczna chwila kiedy decydujemy się na rozpoczęcie zupełnie nowej drogi życiowej z naszą drugą połówką. Samo przygotowanie się do wesela to nie …