Świat kulinariów mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Bary szybkiej obsługi to w zasadzie standard, restauracje wyrastające na każdym kroku, szkoły gastronomiczne i cała kultura kulinariów ewoluowała stawiając przeciętnego człowieka w zupełnie nowym położeniu. Współcześnie liczy się przede wszystkim szybkość jedzenia oraz jego dostępność. Najlepiej też, aby ceny były maksymalnie niskie, ponieważ zupełnie przestaliśmy dbać o to co wkładamy do ust. Nowa kultura jedzenia zaskakuje specjalistów oraz profesjonalnych restauratorów. Widać na ulicach ludzi, którzy są tak otyli, że praktycznie nie da się na nich patrzeć. Sprawa jest jednak o wiele poważniejsza. Szybkie jedzenie mocno uzależnia konsumentów. W domu natomiast, żeby cokolwiek sobie przygotować trzeba najpierw zrobić zakupy w sklepie, a dopiero później przygotować daną potrawę zgodnie z przepisem. W każdym razie nie jest to takie proste i naprawdę wymaga odpowiednich umiejętności, a szybkie jedzenie jest jednak czymś zaskakująco prostym i tanim co wymusza niejako zainteresowanie nim, które jednak nie może przerodzić się w obsesję, a co gorsza nałóg. Podsumowując, żyjemy w trudnych kulinarnie czasach, w których nie liczy się jakość, ale szybkość przyrządzania potrawy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Smak europejski
    Europa pod względem kulinarnym jest bardzo zróżnicowana. Europejskie smaki sięgają każdego kraju, który odznacza się doskonałymi potrawami, bardzo odmiennymi od reszty. Smak europejski jest bardzo obszerny, różnorodny. Zaczynając od delikatnej …
  • Kuchnia- miejsce spotkań
    Gdy przychodzimy do naszych znajomych na kawę, czy też po prostu po dłuższym czasie porozmawiać możemy zauważyć to, że coraz częściej możemy się spotkać z tym, że znajomi proponują nam …