Świat kulinariów mocno się zmienił na przestrzeni ostatnich lat. Bary szybkiej obsługi to w zasadzie standard, restauracje wyrastające na każdym kroku, szkoły gastronomiczne i cała kultura kulinariów ewoluowała stawiając przeciętnego człowieka w zupełnie nowym położeniu. Współcześnie liczy się przede wszystkim szybkość jedzenia oraz jego dostępność. Najlepiej też, aby ceny były maksymalnie niskie, ponieważ zupełnie przestaliśmy dbać o to co wkładamy do ust. Nowa kultura jedzenia zaskakuje specjalistów oraz profesjonalnych restauratorów. Widać na ulicach ludzi, którzy są tak otyli, że praktycznie nie da się na nich patrzeć. Sprawa jest jednak o wiele poważniejsza. Szybkie jedzenie mocno uzależnia konsumentów. W domu natomiast, żeby cokolwiek sobie przygotować trzeba najpierw zrobić zakupy w sklepie, a dopiero później przygotować daną potrawę zgodnie z przepisem. W każdym razie nie jest to takie proste i naprawdę wymaga odpowiednich umiejętności, a szybkie jedzenie jest jednak czymś zaskakująco prostym i tanim co wymusza niejako zainteresowanie nim, które jednak nie może przerodzić się w obsesję, a co gorsza nałóg. Podsumowując, żyjemy w trudnych kulinarnie czasach, w których nie liczy się jakość, ale szybkość przyrządzania potrawy.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Stojak na drewno kominkowe
    Stojak na drewno kominkowe. Połowa stycznia za nami, a zima wcale nie ustępuję. Wciąż temperatury spadają znacznie poniżej zera, a za oknem rozpościera się śnieżna aura. Powoduję to, że sezon …
  • Serwuj zróżnicowane dania
    Jeżeli chodzi o jedzenie, to bez wątpienia bardzo ważne jest to, żeby było ono odpowiednio zróżnicowane. Jest to nie tylko w trosce o nas samych i o to, żeby jedzenie …