Kulinarne podróże są w ostatnich czasach bardzo modną formą spędzania czasu. Coraz więcej ludzi nazywa się ekspertami smaków i bezkrytycznie wypowiada się na temat kuchni swoich znajomych czy też innych osób. O ile robią to w poszanowaniu dla indywidualności gotującego wszystko jest w porządku. Jednak zazwyczaj jest tak, że porównuje się oryginalne danie jakie jadło się w danym kraju z tym co otrzymuje się u siebie w kraju. Może powstać niemały zgrzyt, który będzie bardzo krzywdzący. Smak jest kwestią gustu i nie każdemu musi smakować dana potrawa w wykonaniu największego mistrza. Jednak sama idea potrawy, jej filar może być tak pociągający, że zechce się po prostu przygotować ją po swojemu, według własnych potrzeb kubków smakowych. Bezwzględna krytyka jest więc najgorszym z możliwych dróg. Tym bardziej jeśli owe danie będzie nawiązywało swoim trzonem do oryginału a jedynie smak będzie bardziej osobisty. Nie można bowiem oczekiwać, że każdy musi lubić dużą ilość szafranu a nie trawić smaku mięty. Każdy kieruje się czymś innym a restauracyjne smaki są bardziej uniwersalne, bez konkretnej personalizacji. Zabawa smakiem i zapachem jest przecież wyrażeniem swojego wnętrza, osobowości i zaproszeniem do wspólnego biesiadowania.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kubki smakowe – jak one działają?Kubki smakowe – jak one działają?
    Smak wyczuwamy dzięki naszemu językowi. Jego powierzchnia wyposażona została w kubki smakowe, które reagują na cztery podstawowe smaki takie, jak słodki, gorzki, słony oraz kwaśny. Każdy smak wyczuwany jest przez …
  • Kuchnia tajskaKuchnia tajska
    Jedną z najszybciej podbijających nasz glob kuchni jest tajska. Charakteryzuje się wyrazistością smaków, mieszaniem wpływów chińskich i indyjskich oraz niekonwencjonalnymi połączeniami przypraw. Przede wszystkim tajscy kucharze uwielbiają ostry smak. Do …