Większość fast-foodów jest obcej proweniencji. Tymczasem nasz kraj też ma swój wkład w asortyment szybkiego jedzenia. W czasach PRL-u zaczęły być popularne zapiekanki. Pod tą nazwą kryje się płaska, podłużna, pszenna bułka. Smarują się ją masłem bądź margaryną. Na to kładzie się pokrojenie w kostkę i podsmażone pieczarki. A to wszystko posypuje się startym serem. Następnie podgrzewa się w kuchence mikrofalowej i polewa ketchupem. Obecnie asortyment zapiekanek stał się bogatszy. Oprócz tradycyjnych składników dodaje się jeszcze dodatkowe ingredienty takie jak kukurydza, pomidor i ogórek, świeży bądź kiszony. Ostatnich hitem wśród dodatków do zapiekanek stała się prażona cebulka, która konsumenci bardzo polubili. Jako sos podaje się nie tylko ketchup ale sos czosnkowy na bazie majonezu. Zapiekana to jeden z najtańszych fast-foodów. Zamawiając w zakładzie gastronomicznym tę potrawę, trzeba być czujnym, bowiem tego typu placówki idą na łatwiznę i zamawiają gotowy produkt w wersji mrożonej. Takie zapiekanki pełne są konserwantów i szkodliwych tłuszczy trans.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kuchnia galicyjska
    Galicja, to region, który obejmował swoim zasięgiem między innymi południowy wschód naszego kraju, jak i tereny powiązane z cesarstwem austrowęgierskim. Region ten charakteryzuje się dość specyficznym podejściem do kuchni w …
  • Dania urodzinowe
    Tylko raz do roku jest specjalny dzień, który obowiązuje nas co do tego, aby zaprosić dla siebie znajomych i spędzić wspólnie trochę czasu na zabawie. Mowa oczywiście o urodzinach, które …