Większość fast-foodów jest obcej proweniencji. Tymczasem nasz kraj też ma swój wkład w asortyment szybkiego jedzenia. W czasach PRL-u zaczęły być popularne zapiekanki. Pod tą nazwą kryje się płaska, podłużna, pszenna bułka. Smarują się ją masłem bądź margaryną. Na to kładzie się pokrojenie w kostkę i podsmażone pieczarki. A to wszystko posypuje się startym serem. Następnie podgrzewa się w kuchence mikrofalowej i polewa ketchupem. Obecnie asortyment zapiekanek stał się bogatszy. Oprócz tradycyjnych składników dodaje się jeszcze dodatkowe ingredienty takie jak kukurydza, pomidor i ogórek, świeży bądź kiszony. Ostatnich hitem wśród dodatków do zapiekanek stała się prażona cebulka, która konsumenci bardzo polubili. Jako sos podaje się nie tylko ketchup ale sos czosnkowy na bazie majonezu. Zapiekana to jeden z najtańszych fast-foodów. Zamawiając w zakładzie gastronomicznym tę potrawę, trzeba być czujnym, bowiem tego typu placówki idą na łatwiznę i zamawiają gotowy produkt w wersji mrożonej. Takie zapiekanki pełne są konserwantów i szkodliwych tłuszczy trans.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Co można zamówić?Co można zamówić?
    Zamawianie dla nas różnych rzeczy, jakie mamy pełną ochotę zjeść, jest doskonałym sposobem, na przystosowanie się do tego, co nas jest najbardziej potrzebne. Niekiedy też powinniśmy starać się, aby móc …
  • Restauracje i knajpki – gdzie się wybrać?Restauracje i knajpki – gdzie się wybrać?
    Większość posiłków jadamy w domu. Czasem jednak zwyczajnie nie mamy czasu na to, by samodzielnie przyrządzić danie i w spokoju zjeść je w domowym zaciszu. Wtedy najlepszym wyjściem wydaje się …