Większość fast-foodów jest obcej proweniencji. Tymczasem nasz kraj też ma swój wkład w asortyment szybkiego jedzenia. W czasach PRL-u zaczęły być popularne zapiekanki. Pod tą nazwą kryje się płaska, podłużna, pszenna bułka. Smarują się ją masłem bądź margaryną. Na to kładzie się pokrojenie w kostkę i podsmażone pieczarki. A to wszystko posypuje się startym serem. Następnie podgrzewa się w kuchence mikrofalowej i polewa ketchupem. Obecnie asortyment zapiekanek stał się bogatszy. Oprócz tradycyjnych składników dodaje się jeszcze dodatkowe ingredienty takie jak kukurydza, pomidor i ogórek, świeży bądź kiszony. Ostatnich hitem wśród dodatków do zapiekanek stała się prażona cebulka, która konsumenci bardzo polubili. Jako sos podaje się nie tylko ketchup ale sos czosnkowy na bazie majonezu. Zapiekana to jeden z najtańszych fast-foodów. Zamawiając w zakładzie gastronomicznym tę potrawę, trzeba być czujnym, bowiem tego typu placówki idą na łatwiznę i zamawiają gotowy produkt w wersji mrożonej. Takie zapiekanki pełne są konserwantów i szkodliwych tłuszczy trans.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Portale kulinarnePortale kulinarne
    Często jest tak, że jeżeli coś nas interesuje, to chcielibyśmy znaleźć osobę, jaka nasze zainteresowania podziela. Dzięki temu moglibyśmy wymienić się informacjami doradzić sobie nawzajem. Bez wątpienia wiele osób uwielbiających …
  • Jadłospis na dziśJadłospis na dziś
    To, co spożywa się codziennie ma ogromne znaczenie na wyczulenie swojego smaku. Czasami spożywanie nadmiernej ilości tych samych pokarmów zupełnie zatracają harmonię postrzegania walorów danego posiłku. Zdecydowanie lepiej jest określać …