Każdy dietetyk, lekarz, powiedzą nam, że ryby trzeba koniecznie jeść dwa, trzy razy w tygodniu. Można się z tym zgodzić lub nie. Ze względów zdrowotnych, jedzenie ryb jest jak najbardziej oczywiste. Kto był na wakacjach w egzotycznych, nadmorskich krajach, ten wie, że tamtejsza kuchnia opiera się głównie na rybach i owocach morza, różnica jest tylko taka, że tam, ryba wprost od rybaka trafia do kuchni i na talerz, a w Polsce musi przejechać setki lub tysiące kilometrów, w lodzie, a kiedy była złowiona – tego nikt nie wie. Nawet gdy chcemy kupić rybę w jednym z naszych sklepów, najczęściej handel rybami prowadzą duże sklepy sieciowe – często trzeba stoisko rybne omijać szerokim łukiem, bo zapach absolutnie nie przypomina ani zapachu morskiej bryzy, ani też świeżych ryb. Jeżeli ktoś chciałby zacząć swoją kulinarna przygodę z rybami, powinien poszukać informacji na temat poszczególnych gatunków ryb morskich – niestety, w handlu są głównie te z hodowli, jak są hodowane, czym są karmione i jakie związki toksyczne zawiera ich mięso. Z lektury i badań wynika, że najzdrowszymi rybami na polskich stołach są śledzie i nasz, polski karp hodowlany. Śledzie, bo z północy, z wód w miarę czystych, a hodowlane karpie, bo wiadomo czym się je karmi i jak hoduje.

Comments are closed.

Tego samego autora
  • Kamienie do pieczenia pizzyKamienie do pieczenia pizzy
    Na czym upiec pizze?. Pizza jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych włoskich potraw. Uwielbiają ją niemal wszyscy – od dzieci po dorosłych. Olbrzymia możliwość kombinacji dodatków od wegetariańskich poprzez owoce morza, …
  • Piekarnik elektryczny w kuchniPiekarnik elektryczny w kuchni
    Coraz częściej ludzie w dzisiejszych czasach stara się o to, aby móc zapewnić dla siebie takie hobby, które będzie pozwalało na to, abyśmy mogli się faktycznie poczuć w sposób odpowiednio …